Ana sayfa
         
     
Haberler > 09.04.2002 > Yeni otoinşa cihazı: OptoForm

Seramik, metal ve diğer toz katkılı kompozit fotopolimer reçinelerin stereolitografi cihazlarında kullanılması konusunda yıllardır ABD, Avrupa ve Japonya'da araştırmalar yapılmaktadır. Japon D-MEC Ltd. (http://www.d-mec.co.jp) ve CMET (http://www.nttd-cmet.co.jp) firmaları seramik toz katkılı reçine kullanan ticari ürünlere yıllardır sahip olmalarına rağmen bu ürünler Avrupa ve ABD pazarına sunulmamaktadır.
Avrupa'da bu konuda birçok patent sahibi Fransız OptoForm SARL firması ise Şubat 2001 tarihinde ABD tabanlı 3D Systems tarafından satın alınmıştı. Ardından, 20-03-2002 tarihinde otoinşa sistem üreticisi 3D Systems ve malzeme üreticisi DSM Somos ortaklığıyla OptoForm LLC (Valencia, CA) ismiyle yeni bir firma kuruldu. OptoForm LLC, ADM (Advanced Digital Manufacturing / İleri Sayısal İmalat) ismi verilen bu yeni teknolojinin imalatı ve pazarlamasıyla ilgilenecek. 2002 sonunda ticari hale getirilmesi hedeflenen ADM tekniklerinden DCM (Direct Composite Manufacturing / Direkt Kopmpozit İmalat) ile cam elyaf takviyeli kompozit plastik, seramik ve metal malzemelerden parça ve/veya kalıp inşa edilebilecektir. OptoForm LLC, hassas döküm için uygun özelliklere sahip ve/veya düşük maliyetli modeller inşa edebilmek için köpük partikülleri katkılı fotopolimer reçineler üzerine de yeni bir patent almıştır.

Kompozit reçineler macun kıvamında olduğu için döner merdaneli katman yayma teknikleri kullanılmakta ve bu, sıvı fotopolimer reçineye göre daha yüksek hızlarda yapılabilmektedir. Malzeme kartuşlar halinde cihaza yüklenmekte ve gerektikçe kullanılmaktadır. İnşa edilen seramik veya metal katkılı modeller ek bir sinterleme işlemi sonrası tam dayanıma ulaşmaktadır. Yüksek üretim hızı ve malzeme mukavemeti sayesinde OptoForm cihazları, prototip veya kalıp imalatının yanında bazı uygulamalarda "kitlesel özel üretim" (mass customization) hedefine yönelik olarak direkt seri imalatta da kullanılabilecektir.

Yeni OptoForm cihazı ve bu cihazla üretilmiş bazı parçalarla ilgili resimler ve OptoForm teknoljisini açıklayan 23 sayfalık pdf formatındaki bir prezentasyon DSM SOMOS web sitesinde yayınlanmaya başlamıştır:
http://www.dsmsomos.com/pages/products/en/optoform.htm



Daha fazla biligi "Otoinşa Teknolojileri" raporunda bulunabilir: OptoForm LLC
         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.