Ana sayfa
         
     
  Haberler > 11.06.2002 > Otosan, Ford'un kalıbını basacak:

Ford Otosan, düşük maliyeti ve kalitesi ile Ford'un dünya çapındaki kalıp üretim merkezlerinden biri haline geldi. Land Rover ile Ford'un Almanya ve Hindistan'daki fabrikalarında üretilecek çeşitli modeller için kalıp üretimine başlayan Ford Otosan, bu yıl için 8 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.

Ford Otosan'da yeni göreve başlayan Genel Müdür Başyardımcısı Jerry Kania, Ford Otosan'ın yıllık 320 bin saatlik kalıp üretim kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Takım kalıp biriminin, yepyeni bir modelin gövde panel kalıplarını Ford standartlarında çalışır durumda teslim edecek tecrübeye ulaştığını belirten Kania, Ford Otosan'ın Ford Hindistan'ın yeni inşa ettiği fabrikasında üreteceği yeni Fiesta 4 kapı aracın kalıplarının büyük bir kısmına start verildiğini ve Ford Almanya'dan çeşitli kalıp siparişi alındığını dile getirdi.

Ford Otosan'ın kalıp ihracatından, bu yıl için 8 milyon dolarlık ihracaat hedeflediğini vurgulayan Kania, gelecek yıllarda da 320 bin saatlik toplam kapasitenin dolması için gerektikçe ihracat yapılmasının planlandığını söyledi. Jerry Kania, tesisin, Ford Otosan İnönü fabrikası ile ortaklaşa 2004 model ağır kamyonun tamamlanan tasarımının doğruluğunu kanıtlayacak 44 adet prototip araç üretmekte olduğunu da kaydederek, "Temmuz ayından itibaren üretilecek son partiyle birlikte bu proje için de personel yetiştirilecek ve ürün sorunsuz olarak seri imalattan sorumlu bölümlere aktarılacaktır." dedi.

İstanbul, aa
11.06.2002

  Haberler > 11.06.2002 Türkiye Yamaha'nın üretim üssü oldu

07.06.2002
Koç Holding'in yabancı ortakları İtalyan Fiat ve ABD'li Ford'dan sonra Japon Yamaha da Türkiye'yi üretim üssü yaptı. Koç ve Yamaha ortaklığıyla kurulan Beldeyama'da Türk mühendislerince geliştirilerek üretimine başlanan Galaxy ve Solaris modeli motosikletler, sadece Türkiye'de üretilerek dünyaya ihraç edilecek.

1997 yılında Koç Holding ve Yamaha ortaklığıyla kurulan ve Türkiye'de iki tekerlekli motorlu araç pazarının lideri olan Beldeyama, yeni üretimine başladığı Galaxy ve Solaris modelleriyle Yamaha'nın üretim merkezlerinden birisi oldu. Türk mühendislerince geliştirilen 50 cc sınıfındaki iki model, Yamaha'nın ortak olduğu fabrikalardan sadece
Türkiye'de üretilecek ve buradan dünyaya ihraç edilecek:
Daha önce de Koç Holding'in ortaklarından İtalyan Fiat, Doblo için Bursa'daki TOFAŞ; ABD'li Ford ise Connect marka ticari araç için Gölcük'teki tesisleri üretim üssü olarak seçmişti.

Yamaha Galaxy ve Solaris modellerinin dün İstinye'deki fabrikasında gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Beldeyama Genel Müdürü Hayri Erce, iki tekerlekli araç pazarında bir ilke imza attıklarını belirterek, "Galaxy ve Solaris modelleri tamamen Türkiye'de Türk mühendislerince geliştirilerek üretimine başlanan ilk Türk
motosikletleri olma özelliği taşıyor." dedi. Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranına sahip yeni modellerin yıllık üretim adetlerinin, önümüzdeki yıldan itibaren iç ve dış pazarlar için 50 bin adet seviyelerine ulaşacağını bildiren Erce, 3 milyon dolarlık yatırımla üretimine başladıkları iki yeni modelle ihracatlarını 2003 yılı için 20 milyon doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Erce, öncelikle iç pazara verilen modellerin, ekim ayından itibaren Afrika ülkelerine 2003'ten itibaren ise Avrupa ülkelerine ihraç edilmeye başlanacağını dile getirdi.

Yamaha Avrupa Başkanı Takashi Tsuchiya da, Türkiye'deki krize rağmen yeni moped projesine destek veren Koç Grubu'na teşekkür etti. Beldeyama'da, Yamaha tarihinde ilk kez Yamaha markasını taşıyan moped
üretildiğini bildiren Tsuchiya, Yamaha'nın bir üretim merkezi haline gelen Beldeyama'nın, moped yedek parçası için de tek tedarikçi olacağını açıklarken, "Böylece Beldeyama, moped işinin tek merkezi olmaktadır." diye konuştu. Tsuchiya, üretilecek mopedlerin sadece Türkiye'de değil, öncelikle Afrika ve Fransa'da satılacağını, çok yakında yeni pazarlara da açılacağını söyledi.

50 cc grubunda mavi, sarı ve kırmızı renklerden oluşan toplam 6 model olarak üretimine dün başlanan Galaxy ve Solaris modelleri, yurtiçinde Beko yetkili satıcıları aracılığıyla tüketiciye sunulacak.

Krize rağmen yatırımlarını durdurmadı:
1999 yılından beri bu proje üzerine çalışan Beldeyama, pazar araştırmaları sonucunda önce müşteri beklentilerini ortaya çıkarttı, sonra da bu beklentiler doğrultusunda araçların dizaynını ve teknik
özelliklerini belirledi. 2001 yılındaki krize rağmen yatırımlarını durdurmayan firma, geçtiğimiz ay da bu modellerin üretimine başladı.
Firma 1966-1997 arasında Beldesan, 1997 yılından bu yana da Beldeyama
adıyla iç ve dış pazarlar için Yamaha motosiklet, scooter, moped ve bisiklet üretiyor. Ayrıca firma Yamaha jeneratör, su pompası, deniz motorları, ATV ve golf arabalarının satışını da gerçekleştiriyor. 1955
yılında kurulan Japon Yamaha'nın ise 35 ülkede 60 adet üretim noktası bulunuyor. 37 bin çalışanı bulunan Yamaha, geçen yıl 7 milyar dolar ciro gerçekleştirdi.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.