Ana sayfa
         
     
  Haberler > 05.07.2002 > Yerli kamyonet Maya deneme sürüşüne çıktı - Renault, Türkiye'den 400 bin yeni Megane ihraç edecek

Yerli kamyonet Maya deneme sürüşüne çıktı:

Altınboğa Holding, bir yıldır sürdürdüğü çalışmanın ardından Maya isimli bir kamyonet üretti. Motoru hariç bütün parçaları yerli olan Maya, 3 silindir dizel motorla çalışıyor ve benzerlerinden dörtte üç daha az yakıt sarf ediyor.

Altınboğa Holding tarafından sessiz sedasız bir çalışma sonucu üretilen yerli kamyonetin test sürüşü başarıyla gerçekleştirildi. Altınboğa Holding' in sahibi Oktay Demirağ, bir senedir üzerinde çalıştığı ve Maya adını verdiği kamyonetin ilk deneme sürüşünü başarıyla gerçekleştirdi ve onun için kurban kesti. Demirağ, aracın motor hariç bütün parçalarının Türkiye'de üretildiğini ifade etti. 3 silindir dizel motorla çalışan ve 700 kg yük taşıma kapasitesine sahip kamyonet akaryakıt tasarrufu ile dikkat çekiyor.

Aracın motorlarını sağlayan Japon motor firması Kubota için de bir ilk gerçekleşiyor. Kubota bugüne kadar sadece iş makineleri için motor üretirken bundan böyle Altınboğa için otomobil motorları üretimine de geçmiş olacak.
"Kriz ortamında araç sürücülerimize en uygun araba modeli üzerinde çalıştık. Benzeri bir kamyonetin 20 milyonluk benzinle alacağı yolu 5 milyonluk mazotla alacak olan Maya'yı geliştirdik. Aracın en büyük özelliği yedek parça sorunu olmayışı." şeklinde konuşan Oktay Demirağ, üç tekerlekli arabaların üretme iznini alabilmek için uzun yıllar mücadele vermişti. Yerli triporter denilen üç tekerlekli arabalardan sonra dört tekerlekli kamyonet üretimine başlayacak olan Altınboğa Holding, jeep üzerinde de çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Şanzımanı, şasesi ve kasasının yerli olarak üretildiği Maya'nın monoblok olarak yapılmadığını ifade eden Demirağ, "Bu nedenle araba kazadan sonra hurdaya çıkmayacak." şeklinde konuştu. Kapı, şasi ve kabinin ayrı olarak
yapıldığı arabalardan Türkiye'nin 100 bin adet ihtiyacı olduğu ve 15-20 senede çürümeyecek bir teknoloji ile yapıldığı belirtiliyor. Arabaya Türk milletine has bir ürün ve görünüm kazandırıldığını belirten Demirağ şöyle
dedi: "Arabayı hazırlarken halkla bütünleşmesini, halkın bu araçtan en ucuz şartlarda faydalanmasını düşündük." Demirağ, Türkiye'ye ekonomik olarak da katkı sağlayacak olan bu arabanın bir dönem yapılan ve ilk yerli oto olarak lanse edilen Anadol'dan farkını şu sözlerle açıkladı: "Anadol, İngiltere'de yapıldı, burada monte edildi. Ama Maya tamamıyla Türkiye'de üretilecek, Türk işçisi ve mühendisinin eseri olacak."

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yerli arabadan memnun olduğunu ve kendilerine yardımcı olduğunu ifade eden Demirağ, "Şimdiye kadar böyle bir girişim olsaydı, bugün milyonlarca dolar yurtdışına gitmezdi. Bu krizi yaşamazdık. Bu aracı Türkiye'nin yanı sıra Irak, Afganistan ve Ortadoğu'da üreteceğiz. Kırklareli'nde bir fabrikamız yapılıyor. Orada seri üretime geçeceğiz." şeklinde konuştu.

MAYA teknik özellikleri:

Altınboğa, Türkiye' de ilk defa motor hariç şanzıman, diferansiyel, şase, kabin ve diğer yan sanayi parçalarının üretimini kendi bünyesinde toplayarak uzun yılların birikimi ve tecrübesi ile MAYA' yı üretmiş bulunmaktadır.

ALTINBOĞA' nın MAYA' da geliştirmiş olduğu ve yüklü vaziyette olsa dahi sürgülü kasa sistemi sayesinde kolayca açılıp motor bakımı yapabilme özelliği dünyada sadece MAYA' da bulunmaktadır.
Patent No: a19980147

MAYA, sürücünün konforu düşünülerek dizayn edilmiştir. Kullanımı kolaydır. Her üç tekerlekte de mevcut olan hidrolik fren sistemi sürücünün emniyetini güvence altına alır. Geliştirilmiş manevra kabiliyeti dar ve zor yollarda sürüş kolaylığı sağlar. MAYA' nın kabin, kasa ve güçlü şase sistemi çürüme ve paslanmaya karşı son derece dayanıklıdır. Makaslı ve hidrolik amortisörlü olması, ağır yük ve yol şartlarında emsallerinden üstün performans sergilemesini sağlar.

MAYA' da dünyanın en güçlü, en ekonomik, sessiz ve çevre dostu KUBOTA motoru kullanılmıştır. KUBOTA motorlarında verim daha fazla, yakıt tüketimi diğer motorlara oranla % 5 - % 10 daha azdır. Ofset piston ve kartelin arttırılan sertliği sayesinde ses düzeyi inanılmaz oranda düşüktür.
Egzost gazının içindeki toksit maddelerin yüzdesel oranı yeni TVCS sistemi sayesinde önemli şekilde azalmıştır. Kubota motorları CARBULGE standartlarının çok altında çürük gaz atığı verir.

Daha fazla bilgi için:
www.altinboga.com/holding.htm
www.otoyedekparcadergisi.com/haber/detay.asp?id=260



Renault, Türkiye'den 400 bin yeni Megane ihraç edecek:

Renault, yeni Megane'ı üretecek üç ülkeden birisi olarak Türkiye'yi belirledi. Fransız şirket, Megane II adıyla pazara sunulan aracın 4 kapılı Sedan modelinin sadece Bursa'da üretilmesine karar verdi.

Renault Başkanı ve CEO'su Louis Schweitzer, 2,1 milyar Euro yatırımla geliştirilen x84 projesi kapsamında, 75 ülkede 5,5 milyon adet Megane II satışı öngördüklerini ve Türkiye'de üretilecek 600 bin Sedan modelinin üçte
ikisinin ihraç edileceğini açıkladı.

Fransa ve İspanya'daki fabrikalarda başlayan Megane II üretimi Türkiye'de 2003 yılında başlayacak. Renault yetkilileri üretimin tam tarihiyle ilgili bilgi vermekten kaçındı. Avrupa'da ekim ayında satışa çıkacak olan Megane II modelleri Türkiye'de Mart 2003'ten itibaren yollara çıkabilecek. Megane'ın renkleri arasına 'Osmanlı Mavisi' de eklendi.

Renault'nun yeni üretim projesiyle birlikte daha önce sadece Türkiye'de üretilen Megane Wagon modeli tamamen İspanya'ya kaydırılıyor. Böylece Türkiye fabrikasına Megane'ın bir modeli bırakılmış oluyor.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.