Ana sayfa
         
     
Haberler > 04.01.2003 > DaimlerChrysler, Mercedes-Benz Türk'ü, "Teknoloji İhraç Merkezi" olarak belirledi:

Bu kararla birlikte artık Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan Çin ve Ortadoğu'ya kadar olan bölgede otobüs konusunda Daimler Chrysler'e teknoloji transferi başvurusunda bulunacak olan ülkeler, Türkiye'ye yönlendirilecek. Mercedes-Benz Türk'ün otobüsten sorumlu Teknik Direktörü Çetin Atsür, şirketleriyle ilgili en önemli gelişmelerden birisini, kuruluşun teknoloji ihraç merkezi olarak belirlenmesi olduğunu vurguladı.
"Bundan sonra 'Otobüs üretmek istiyoruz, bize teknoloji verin' diyecek olan ülkeler için merkez Türkiye olacak" diyen Atsür, bu alanda şimdiden Bağımsız Devletler Topluluğu'nun çeşitli ülkelerinde ön planlama çalışmalarına başlandığını, Çin ile de temasların sürdüğünü bildirdi.

Çin'de montaj:

Atsür, ihracat yaptıkları Çin'e, montaj yapılmak üzere CKD otobüs sevkiyatına da önümüzdeki yıl başlanabileceğini söyledi.

Gelinen noktanın en güzel tarafının, otobüste teknolojinin sürekli Türkiye odaklı olarak gelişmesi olacağını kaydeden Atsür, şöyle dedi:

"Böylece ana grup olarak da Türkiye'ye belirli bir stratejik önem veriyorsunuz ve bu doğrultuda hareket ediyorsunuz, zamanında taşın altına elinizi koyuyorsunuz. Ayrıca, buraya kendini bağlamış olduğu anlamına da geliyor. Biz gerçekten de şu anda otobüs teknolojisinde lider durumundayız ve tamamlanacak yeni yatırımızla bunu kesinlikle pekiştirmiş olacağız. Büyük üretim adetlerini taşıyacak olan ana pazarlarımız da Batı Avrupa. Bu yönde stratejik karar alındı ve düğmeye basılması aşaması geride kaldı. Artık önümüz tamamen açılmış oluyor."

64 ülkeye ihracat:

Atsür, Hoşdere Otobüs Fabrikası'nın 1995 yılında hizmete girmesinden sonra ihracat pazarlarında, özellikle de Batı Avrupa pazarlarında Mercedes-Benz Türk otobüslerine olan talebin hızla yükselmeye başladığını kaydetti.

Atsür, 64 ülkeye otobüs ihraç eden Mercedes-Benz Türk'ün toplam satışlarındaki ihracat payının 2001 ve 2002 yıllarında yüzde 85 gibi rekor bir düzeye çıktığını, yurtiçi pazar payının da yüzde 79'la ayrı rekor kırdığını vurguladı.

Bu gelişme üzerine Mercedes-Benz Türk'ün, talebi karşılayabilmek amacıyla bu yıl Hoşdere Otobüs Fabrikası yatırımlarının ikinci aşaması için harekete geçtiğini anlatan Atsür, şöyle dedi: "Dünyanın en gelişmiş teknolojiye sahip karoser üretim tesisinin yapımına başlandı. Türkiye'nin ilk otobüs katoforez tesisinin temeli atıldı. Otobüs karoserinin tamamen daldırıldığı bu astar boya havuzundan dünyada 3 adet var, bununla 4'e çıkacak. Ayrıca, yeni Otobüs Tasarım ve Geliştirme Merkezi'nin yapımına başlandı."

Yatırım bütçesi 150 milyon Euro tutarında olan projenin ilk yarısının tamamlandığını bildiren Çetin Atsür, "Hoşdere Fabrikası'nda başlanan 2. aşama yatırım 2004'ün ikinci yarısında tamamlandığında Avrupa'nın otobüste en büyüğü ünvanına da ulaşılacak" dedi.

Dünya Gazetesi, 31/12/2002

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.