Ana sayfa
         
     
Haberler > 07-01-2003 > Ticari ve askeri tip tekneler dizayn eden Onuk Taşıt San. A.Ş., yerli bir spor otomobil tasarım ve üretimi üzerinde de çalışıyor:

S56Üretimde ileri kompozit malzeme ve CAD/CAM teknolojileri kullanan Onuk Taşıt San. Ltd. Şti., yeni tasarladığı bu aracın 1:1 ölçekli çalışır durumdaki ilk prototipini bitirmek üzere...
Tofaş ve Fiat'ın desteklediği bu proje, Yonca Teknik Yatırım A.Ş. ve Onuk Taşıt San. Ltd. Şti. ortaklığıyla kurulan Yonca-Onuk A.O. (Joint venture) tarafından yürütülmektedir.
Bu kapsamda S56 ve Sazan adında iki spor otomobil üretilecektir. Sağda, S56 isimli otomobilin 1/4 ölçekli bir maketinin fotoğrafı görülmektedir.

Bu otomobillerden yılda 50 adet üretilmesi planlanmaktadır. S56 tipinde 1600 cc gücünde Fiat Palio motoru, ortadan motorlu olacak Sazan tipinde ise 2000 cc gücünde Fiat Marea motoru kullanılacaktır.
Otomobillerin tasarımında CATIA V5 kullanılmaktadır.

İlgili Link: www.onukcars.com
İrtibat: Demir Sümer, Proje Geliştirme Sorumlusu.



Yonca Teknik Yatırım A.Ş. Hakkında:

Yonca Teknik Yatırım A.Ş. 1986 yılında kurulmuştur. Tersane Tuzla - İstanbul'da olup 3400 m2 kapalı alana ve 1600 m2 ısı kontrollu havalandırma sistemli kompozit üretim atölyelerine sahiptir. Tersane, 35m boy ve 150 deplasman tona kadar büyüklükte, ileri kompozit malzemeden, yüksek süratli bot üretim kapasitesine sahiptir. 1989 dan beri, ileri kompozit, State-of-the-art yatlar, ticari ve askeri tip tekneler, dizayn ve inşa edilmektedir. Tersanede üretim, AQAP Kalite Güvence Sistemine tam uyumlu olarak yapılmakta ve mühendislik ve gemi inşası, Det Norske Veritas (DNV) klaslama kurallarına ve denizcilik standartlarına uygun olarak yürütülmektedir. İleri kompozit bot üretimindeki tecrübe, uzay ve havacılık endüstrisi ile yakın işbirliği içerisinde kazanılmaktadır.

MRTP (Multi Role Tactical Platform - Çok Amaçlı Taktik Platform) KONSEPTİ:

Çok Amaçlı Taktik Platform (MRTP) konsepti, Kaan-Ekber Onuk tarafından yaratılmış ve geliştirilmiştir. ONUK MRTP (Çok Maksatlı Taktik Platform) programı hedefleri; ileri kompozit malzeme ve ileri teknolojileri kullanarak, çok maksatlı taktik platform (MRTP) konseptini geliştirmek ve kanıtlamak doğrultusunda; Maliyeti, Tekne büyüklüğünü, Mürettebat sayısını, Tesbit edilebilme imkanını AZALTIRKEN , Menzili, Görev/Silah yükünü, Hızı, Sığ sularda hareket kabiliyetini, Güvenilirlik/Göreve hazır olma/Bakım kolaylığını, Modülerlik ve Konfigürasyon değiştirme özelliğini ARTTIRMAKTIR.

YÜRÜTÜLMEKTE OLAN PROJELER:
Yonca - Onuk Ortaklığı, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyacı doğrultusunda, "Kaan15" Sınıfı ONUK MRTP15 Ani Müdahale Botları ve "Kaan29" Sınıfı ONUK MRTP29 Sahil Güvenlik Botlarının üreticisidir.

ONUK MRTP15 PROJESİ ("Kaan15" Sınıfı):
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından, Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyacı için, 1997 yılında açılan uluslararası ihale sonucu, "Ani Müdahale Botu Projesi" kapsamında şu ana kadar, her biri 6 botluk üç paket halinde, toplam 18 adet bot imal edilmiş ve 18 adedinin de kesin kabulü (Geçici teslimden itibaren 12 ay süre ile kullanımı müteakip yapılan işlem) tamamlanmıştır. Ayrıca iki adet ONUK MRTP15 Ani Müdahale botu 2002 yılı içerisinde üretilerek yurtdışı pazara ihraç edilmiştir.

ONUK MRTP29 PROJESİ ("Kaan29" Sınıfı):
1998 yılında sonuçlanan uluslararası ihale çerçevesinde, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı için, Yonca - Onuk Ortaklığı'na, 10 adet 90 tonluk Sahil Güvenlik Botu sipariş etmiştir. Bu kapsamda Kasım 2002 tarihi itibariyle beş adet "Kaan29" Sınıfı ONUK MRTP29 Sahil Güvenlik Botu, teslim edilmiş olup diğer botların inşasına devam edilmektedir.
Bu iki proje, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde yürütülmekte olan ve tamamen Türk Dizaynı / Türk imalatı olan projelerdir.

ONUK MRTP33 PROJESİ:
ONUK MRTP33, ONUK MRTP29'un, Türkiye ve dünya pazarının gelecekteki teknik ve taktik ihtiyaçlarını aşabilmek amacıyla, daha fazla görev yükü ve daha iyi denizcilik özelliklerine sahip, uzatılmış versiyonudur. ONUK MRTP33, görev esnekliği ve operasyonel güvenilirliği için, CODAG tahrik sistemine sahip olacaktır. ONUK MRTP33 Botu'nun mühendislik çalışmaları ve kompozit malzeme kalıp işlemleri tamamlanmıştır. ONUK MRTP33, farklı müşteri ihtiyaçlarına göre, çeşitli konfigürasyonlarda inşa ve teslim edilebilir.

MRTP AİLESİNİN YENİ FERTLERİ:
MRTP (Çok Amaçlı Taktik Platform), 13 metreden, 38 metreye kadar büyüklükteki tekneleri kapsayan, MRTP süratli bot ailesi, en zor koşullarda, çeşitli taktik görevleri başarabilecek, çok amaçlı platformlar serisi ihtiyacına cevap verebilmek üzere geliştirilmiştir. Çok yüksek sürat, üstün manevra yeteneği, mükemmel denizcilik ve sığ sularda harekat özellikleri ile MRTP Botları, kara suları ve denizdeki ekonomik bölgenin kontrolü için ideal çözümdür. İhtiyaca göre değiştirilebilen tasarım sayesinde, en zor askeri ve sivil hizmet görevlerinin icrası için gerekli olabilecek, çeşitli keşif, gözetleme, kurtarma ve silah sistemlerinin montesi mümkündür. Geliştirilmiş kompozit yapı, azaltılmış iz seviyesi, çok düşük bakım ve idame masrafı ve uygulamada büyük esneklik gibi imkanlar sağlamaktadır.

YONCA TEKNİK YATIRIM A.Ş. TERSANESİNDEBU GÜNE KADAR ÜRETİLEN TEKNELER
Sıra No
Tekne Modeli / Adı
Deplasman
(Tam yükte)
Teslim edilen miktar
Teslim edilen kurum/kuruluş
1
YONtech 45
13 ton
4
Özel sektör
2
YONtech 105
98 ton
1
Özel sektör
3
"Kaan15" sınıfı ONUK MRTP15
19 ton
18
MSB SSM/Sahil Güvenlik Kom.
4
ONUK MRTP15
19 ton
2
Yurtdışı
5
"Kaan29" sınıfı ONUK MRTP29
96 ton
5
MSB SSM/Sahil Güvenlik Kom.

İrtibat:
Orhan Gençer, Pazarlama Müdürü
YONCA-ONUK A.O.
Tersaneler Caddesi 50/3 34940 Tuzla - İstanbul
Tel : +90 (216) 392 99 70 Fax: +90 (216) 392 99 69
Web sitesi : www.yonca-onuk.com
E-Posta : yonca-onuk.mark@superonline.com


Ek Bilgi > "Dünyanın en hızlı yatı"nın tasarımlarını bitiren Ekber Onuk iddialı: Bu yatla İstanbul'dan, Kuşadası'na 4 saat 40 dakikada gidilecek:

Dünya çapında motor yatları ve hücumbotlar üreten Tuzla'daki Yonca Onuk Tersanesi, şimdi de 36 metrede dünyanın en hızlı yatının inşasına hazırlanıyor. Tersane, ayrıca yakında güdümlü füze atabilen 33 metrelik bir hücumbotun da yapımına başlayacak. Bu hücümbotun bugüne kadar üretilenlerden daha yetenekli, küçük ve büyük silah yükleriyle dünya liginde ilk sıraya yerleşmesi planlanıyor.

Tasarımı biten 36 metrelik süper yatın hızının 55 knot (saatte yaklaşık 101 kilometre) olacağını anlatan Yonca Onuk Tersanesi'nin sahibi Ekber Onuk şunları söyledi: "Dünyada bu metrede en hızlı yat, 45 knot hız yapabiliyor. Bir knot, saatte bir deniz mili (1.852 metre) hız anlamına geliyor. Biz bu yatla bu hızın üzerine çıkacağız. Bu yatla İstanbul'dan Kuşadası'na 4 saat 40 dakikada gidilebilecek."

'Onuk MRTP 33' adını verdikleri hücumbotun ise 60 knot'un üzerinde hız yaptığını ve bunun NATO standartlarının çok üzerinde olduğunu anlatan Onuk, "Bu hücumbot, teknolojik üstünlüklerinin yanı sıra lüks donanımı, yüksek standartlı konforu, performansı, güvenilirliği ile de bir prestij yat olacak" dedi.

Tasarım mühendisi olan oğlu Kaan'ın ölümünden sonra onun adını yaşatmak için ürettiği botlara "Kaan" adını veren Ekber Onuk, ayrıca tersanede Tofaş'ın desteğinde S56 ve Sazan adında iki spor otomobil üretecek.

Onuk, bu otomobillerden yılda 50 adet üreteceklerini belirterek şunları söyledi:
"Üretim aynı zamanda eğitim amaçlı da olacak. Üretimde Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri de görev alacak. Otomobil sektörü için insan yetiştireceğiz. S56 tipinde 1600 cc gücünde Fiat Palio motoru kullanacağız. Sazan tipinde ise 2000 cc gücünde Fiat Marea motoru. Sazan ortadan motorlu olacak."

Ref: www.nethaber.com/haber/haberler/0,1082,67485_7,00.html
19/11/2002


Ek Bilgi > Ekber Onuk ile yapılan Bir Söyleşiden Alıntılar:

Aşağıdaki yazı , Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 90 tonluk hücumbot ihtiyaçlarını ulusal çözüm yaklaşımıyla gerçekleştiren Yonca-Onuk ortaklığının Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ekber Onuk ile yapılan ve 1/2001 sayılı Savunma ve Havacılık Dergisi'nde yer alan bir söyleşiden alınmıştır:

...Epey çekişmeli ve tüm dünyanın katılımına açık zorlu bir uluslararası rekabet sonucunda, ulusal bir tasarımı benimseme ve aynı tasarımın yine ulusal bir altyapı kabiliyeti tarafından hayata geçirilmesini onaylama cesaretini gösterdi Türkiye. Ve bu cesaretin ne kadar yerinde olduğunun en büyük göstergesi ise bütün testleri başarı ile tamamlayarak, teknik gereksinimleri misliyle yerine getiren bir çözüme kavuşan kullanıcının belli etmemeye çalıştığı iftiharında gizliydi.

.Tasarım mühendisliği zevkli olduğu kadar da zahmetli bir yoldur. Başarı ancak çalışma, inanç, sabır ve ısrarla sağlanabilir. Çok başarılı projelerde bile, geriye dönüp baktığımızda birçok acının derin izleri görülür, bunlara göğüs gerebilmek kolay değildir. Ama ne olursa olsun, "bunu biz yaptık" diyebilmenin tadı her şeyin üzerindedir. Tasarımını kendiniz yapabiliyorsanız dışa bağımlılığınız en alt düzeye gelmiş demektir. Memleketimizin, bilhassa bugün, buna çok ihtiyacı vardır.

Ulusal kaynaklı tasarımları, amaçlarına en büyük engel olarak gören yabancı ürünleri/tasarımları pazarlayarak kolay kazanç elde etmek gibi kısır hedefleri güdenler, bilgi eksikliğinden doğan yabancı hayranlığını ve başarısızlık korkusunu alevlendirerek bu sürecin önünü kesmeye çalışmışlardır.

.Ulusal kaynaklı tasarım, bu sancılı doğuma rağmen artık kendini kanıtlamıştır. Konumuz olan savunma sanayinde yazılımdan mamule kadar birçok ciddi ürünün bilinçli alıcılar tarafından kendi güçlerimiz için seçilmekte oluşu, bunun en önemli göstergesidir. Türk savunma sanayinin ihtiyacı olan en büyük destek de ulusal tasarımların ulusal güçler tarafından kullanıldığı referansıdır.


SİNERJİTÜRK-SAVUNMA’08 Sunumları > www.sinerjiturk.org.tr/sunumlar_savunma08.asp

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.