Ana sayfa
         
     
Haberler > 22-02-2003 > ABD'nde Industrial Polymers Corp. tarafından geliştirlen ve su emerek şişebilen HydroSpanT markalı bir polimer malzeme sayesinde modeller %60'a varan oranda büyültülebiliyor:

ABD tabanlı Industrial Polymers Corp. tarafından geliştirilen bu polimer malzeme ile herhangi bir bilgisayar veya talaşlı imalat teknolojisi gerektirmeden modeller büyültülebiliyor; Bu sistem, büyültme kabiliyeti olan 3 boyutlu ve bir fotokopi makinesine benzetilebilir. Nasıl fotokopi makinesinde optik olarak büyültülen bir resim ard arda fotokopi çekilerek daha fazla büyültülebiliyorsa, bu yöntemde de bir seferde erişilen %60 büyüme kâfi gelmezse modelin yeniden kalıbı alınıp suda şişirilerek ikinci dökümde toplam 2.5 kat büyüme elde edilebilir.

Bu teknik her ne kadar modelin bir 3D sayısallaştırma cihazı ile taranıp CAD/CAM sistemleriyle imali kadar hassas, kontrollü ve hızlı olmasa da özellikle boyutsal hassasiyetin çok önemli olmadığı heykel ve oyuncak gibi ürünlerin büyültülmesi için yeniden bir model yapmaya gerek bırakmayan pratik ve ucuz bir çözüm yolu olarak gözükmektedir. Bu teknikle müzelerde sergilenmek üzere fosiller ve deniz kabukları detaydan bir kayıp olmadan kolaylıkla büyültülebiliriler. Özellikle heykeltraşlar ve model yapımcıları için bu teknik, sağlayacağı kolaylıklarla yeni ufuklar açacaktır.

Sağdaki resimde 3 ardışık işlemle toplamda 4 kat büyültülmüş bir model görülmektedir. Resimde işleme başlanılan orijinal model görülmemektedir. Şeffaf yeşil renkli en büyük model suda tamamıyla şişmiş orijinal HydroSpanT malzemesidir. Diğer modeller ise ara kalıplama yöntemleriyle farklı malzemelerden dökülmüşlerdir. Muhtemelen modelin içi boş bırakılmış ve bu sayede daha kısa sürede su emme sağlanabilmiştir. Modelin et kalınlığı 5cm olduğu durumda 14 günde tam büyüme gerçekleşirken daha ince cidarlı modellerde daha kısa sürede tam büyümeye ulaşılabilir.

Bu yöntem 3 defa ardışık olarak kullanılarak gümüş bir Amerikan doları bir yemek tabağı boyuna kadar büyültülmüştür!

Bu yöntemle bir modeli büyültmek için öncelikle modelin silikon kalıbı alınıyor. Silikon kalıp kür olduktan sonra orijinal model bu kalıptan çıkarılıp yerine çift komponentli HydroSpanT karışımı dökülüyor. Bu şekilde elde edilen yeni kopya su içinde bekletilerek istenilen boyuta kadar şişirilebiliyor. %60'dan daha az büyüme isteniyorsa model su havuzundan daha erken çıkarılabilir. Uzun süre su dışında bekletildiğinde ise bünyedeki su buharlaşıyor ve zamanla model büyüklüüğü eski ölçülerine iniyor. Bu sebeple büyümenin kalıcı olabilmesi için modelin yeni bir silikon kalıplama işlemiyle kalıcı bir malzemeden dökülmesi gerekiyor.

Su, 14 günde 2.5 cm derinliğe kadar nüfuz ediyor. Daha ince cidarlı veya küçük boyutlu modeller daha kısa sürede büyültülebiliyor. Et kalınlığı 5cm'yi geçen modellerde ise suyun iç bölgelere rahat erişimi için modelde delikler açılması tavsiye ediliyor.

HydroSpanT çift komponentli esenek bir üretan (urethane) polimer malzemedir. Kokusu yoktur ve tehlikeli değildir. Çift komponent karıştırıldıktan sonra 10 dakikada kalıba dökülmelidir. Döküm sonrası 24 saate kür işlemi gerçekleşir ve 45 Shore A sertliğe erişilir. 14 günde oda sıcaklığında su içinde bırakıldığında %60 büyür ve sertliği 35 Shore A olur.

Daha fazla için:
www.industrialpolymers.com/water_abs_expanding_urethanes.html

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.