Ana sayfa
         
     
Haberler > 02-06-2003 > Pi Makine A.Ş., iki yıllık bir çalışma sonunda kendi ihtiyaçlarını karşılamak için bazı askeri araçları Humimog isimli yerli tasarım bir cipe dönüştürdü:

Artvin'de Deriner Barajı'nın yapımını üstlenen ERG İnşaat, zorlu arazi şartları yüzünden ulaşım sıkıntısı çekince, kendisine bağlı Pi Makina'dan arazi şartlarına göre bazı araçları "cipe" çevirmesini istedi.

Özellikle personel ve teçhizat taşımada oldukça kullanışlı olan "cipler" eşdeğerlerine göre bir hayli ucuza mal olunca da üretim yapmaya karar verdi.

ABD'nın Irak'a yönelik başlattığı saldırı sırasında adından sıkça bahsedilen ünlü Hummer cipleri ile Almanların Lencereb-Unimog'unun bazı özelliklerinin birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan, adını da iki markanın kısaltılmasından alan Humimog'u geliştiren Pi Makina, şimdi 3 prototip üzerinde üretim yapmayı planlıyor. Pi Makine Proje Müdürü Serdar Gegin, böyle bir üretim yapmaya kendilerini tabiat şartlarının zorladığını belirterek, "Piyasada bulunan araçlar ihtiyaçlarımızı karşılamıyordu. Biz de kendi üretimimizi yapmaya karar verdik. Bazı askeri araç ve kamyonları cipe dönüştürdük." dedi.

2 yıl önce "kendi ciplerini" üretmek için kolları sıvadıklarını anlatan Gegin, "Biz aslında çelik konstrüksiyon ve baraj kapakları üzerine çalışıyoruz. Öncelikle ihtiyaç duyduğumuz araçların tamiratını yapıyoruz. Ama cip fikrinden sonra Gölbaşı'ndaki fabrikanın bir bölümünü bu proje için ayırdık." diye konuştu. Ne yapabildiklerini görmek için ünlü Hummer marka cipi taklit ederek bir prototip oluşturduklarını belirten Gegin, yeni araçlarını şu şekilde tarif etti: "Bu modelin yürüyen aksamını Mercedes-Unimog'dan aldık. Ancak bunun dışındaki kaporta ve diğer aksamları yerli. 105 beygir gücünde 2 bin cc turbo dizel motoru bulunan cip 6 ileri, 2 geri olmak üzere 8 vitesli."

Gegin, üzerinde çalıştıkları ticari cip ile ilgili ise şu bilgileri verdi: "Ticari model çok farklı. O tamamen bizim kendi cipimiz olacak. Motoru dışındaki (İngiliz Terkins) bütün aksamı yerli olacak. Orijinal Hummer'ın fiyatı yaklaşık 220 bin dolar civarında. Ancak bizim ürettiğimiz cipin fiyatı 40 bin dolar civarında olacak. Bir de 250 beygir gücünde benzinli bir model üzerinde çalışmamız var." ERG İnşaat'ın Gölbaşı'ndaki tesislerini ziyaret ederek, cipi deneyen Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de, cipe övgüler yağdırdı. "Çok uğraştım devirebilir miyim diye; ama olmadı." diyen Aygün, projeyi yürüten ekibe destek olmak için cipi 10 gün süreyle makam arabası olarak kullanmayı taahhüt etti.

İlgili Linkler:
www.pimakina.com.tr

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.