Ana sayfa
         
     

Haberler > 15-10-2004 > Türk otomobil tasarımcılarının başarısı artıyor; Yeni Ford Focus'un tasarımını Murat Güler yaptı. Mercedes'in başarılı tasarımcılarından Murat Günak Volkswagen'in tasarım grubu başkanlığına getirilmiş, Mazda 3 serisini ise Hasip Girgin'in tasarlamıştı:

Bünyesinde 5 marka bulunan Volkswagen'in tasarım grubu başkanlığına Murat Günak getirildi. Mazda 3 serisini Hasip Girgin tasarladı. Şimdi de bir başka Türk Murat Güler, yeni Ford Focus'un tasarımına imza attı. Üç ismin bir diğer ortak yönü de Almanya'da yaşamaları. Güler, Almanya doğumlu ikinci kuşak Türklerden. İlkokuldan itibaren eğitimini Almanya'da alan Güler, tasarımla ilgili olarak İsviçre'nin Montrö kentindeki Art Center College of Design'ı bitirmiş.

1971 yılında Almanya'da dünyaya gelen Murat Güler, ailesinin daha önceki yıllarda Almanya'ya iş için geldiğini ve babasının da Ford'da marangoz olarak çalıştığını söylüyor. Güler, küçük yaşlardan itibaren otomobile merak duymuş. "Öğrenciyken böyle bir meslekten habersizdim; ama sürekli araba dergileri okuyordum." diyen Güler, 1996 yılında okulu bitirdikten sonra Volkswagen'de çalışmaya başlamış. Üç yıl boyunca daha çok şov otomobillerinin tasarımında yer almış. 1999'da ise babasının marangoz olarak çalıştığı Ford'a geçmiş. Kısa süredeki başarıları nedeniyle Focus'un tasarımı için belirlenen ekibin içinde yer almış.

Yeni modelini Güler'in tasarladığı Focus, Ford'un çok önem verdiği otomobiller arasında. Bu nedenle yeni modelin tasarımına da büyük önem verilmiş. 1999 yılında yeni Focus'un tasarımına başlandığını hatırlatan Güler, tasarım sürecini şöyle anlattı: "Birçok arkadaşımla birlikte ben de Focus'un tasarımı için çizmeye başladım. Bir süre sonra 8 tasarım ön plana çıktı. Bunlar üzerinde de geliştirmeler devam etti ve üç tasarım finale kaldı. Diğer iki tasarımdan biri çok radikal çizgilere sahip olduğu için Ford o riski almak istemedi. Diğeri ise mevcut modele çok yakındı. Focus'un hem ilk çıktığındaki sıradışı çizgisini koruyan hem de kaliteli bir otomobil imajını güçlendiren çizgileri nedeniyle benim tasarımım tercih edildi."

Murat Güler'in tasarımlarına iyi aile hayatı ilham veriyor. Almanca ve İngilizcenin yanında düzgün ve akıcı Türkçe konuşabilmesini Türkiye ile irtibatını iyi korumasına ve eşinin de Türk olmasına bağlayan Güler, iyi bir aile hayatı yaşamaya da önem verdiğini dile getiriyor. Tasarımcıların bazen çok başarılı, bazen çok başarısız günler geçirdiğini belirten Güler, "Eşim bu dönemlerde bu dalgalanmaları düzenleyen kişi oluyor. Moral desteği sağlıyor. Bunun dışında spora önem veriyorum. Yazları Türkiye'ye gelip sörf yapıyorum. Tabii bir de sürekli boks yapıyorum, bunlar beni rahatlatıp geniş düşünmemi sağlıyor. Yoksa illa ki cennet gibi bir yerde oturmakla iyi tasarım yapılmaz. Köln'de de olsam, Batman'a da gitsem iyi bir şey yapabilecek moraldeysem yine tasarlarım." diye konuştu. Herkesin Porsche, Ferrari gibi lüks pahalı bir otomobili tasarlayabileceğini belirten Güler, Focus gibi bir otomobili tasarlamanın daha zor olduğunu belirterek şunları söyledi: "Lüks otomobilde bütçe büyüktür ve tasarladığınız otomobil için sınırlar yoktur. Bu yüzden boş kaleye gol atmak gibidir. Oysa Focus gibi bir otomobili tasarlarken dış ölçülere, iç ölçülere uymak zorundasınız. Yani milyonlarca insanın hem gözüne hem kesesine hem de rahatına göre bir şey çizmek kolay değil. Benim bir hayalim var; Türkiye'ye gelip bir otomobil tasarlamak istiyorum. Lotus Elise gibi gösterişli; ama pahalıya mal olmayacak, Türk halkının alım gücüne uygun bir otomobil tasarlamayı isterim."

Yeni Ford Focus'un İtalya'nın Toskana bölgesinde yapılan uluslararası test sürüş programında dünya basınına sunum yapan Güler, Yunanistan'dan gelen ekibe tanıtım yaparken biraz tedirgin olduğunu; ancak biraz kaynaştıktan sonra onların da kendisinin Türk olmasından dolayı takıntı yapmadığını dile getirdi. Focus tasarımına imza atan Güler'in Ford'un yeni bir modelinin daha tasarımını üstlendiği ve onaylanan bu projenin de şu sıralar tamamlanmak üzere olduğu belirtiliyor.

Otosan, fabrikaya davet etti

19 Kasım'da Auto Show'a katılmak için Türkiye'ye geleceğini söyleyen Güler, Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak'ın kendisini Gölcük'teki fabrikaya davet ettiğini, orada da bir görüşme yapacaklarını belirtti. Bu görüşme talebinin Ford Otosan'ın Türkiye'de ürettiği modellerden birinin tasarımıyla ilgili olup olmayacağı yönündeki sorumuza Güler, "Bilmiyorum. Sonuçta ben Ford Avrupa'da çalışıyorum. Ama Ford Otosan için başka bir proje gündeme gelirse seve seve yaparım." dedi.

Tasarımını Murat Güler'in yaptığı yeni Ford Focus'un iç mekan tasarımında da bir Türk kadınının imzası var. Focus'un iç mekanının koltuk, renk, desen gibi öğelerinin seçiminden sorumlu olan Şerife Ünal, bir bakıma Focus'un içindeki estetiğin mimarlarından biri.


Yeni Focus Mart 2005'de Türkiye'ye gelecek

Ford'un 6 yılda 4 milyondan fazla müşteriye ulaşan Focus modeli, ikinci nesil olarak Avrupa'da pazara çıktı. Türkiye'de mart ayından itibaren 3,5 kapı, sedan ve SW modelleri satışa sunulacak olan Focus, kalite ve yeni teknolojiler konusunda ön plana çıkmaya hazırlanıyor. Yola uyumlu farlar, yüksekliği ayarlanabilir pedallar, sesle kontrol edilen müzik ve telefon sistemi, blue tooth teknolojisi, sürekli değişken otomatik şanzıman gibi yeniliklere sahip Focus'ta daha önce C-Max'te uygulanan 1,6 litrelik dizel motor da ilk kez kullanılmaya başlanacak.

Kaynak: ZAMAN, 11.10.2004, Memduh Taşlıcalı, Siena


Daha Fazla bilgi için:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.