Ana sayfa
         
     

Haberler > 22-03-2005 > Arçelik'in Türk Kahvesi Makinesi Telve, Dünya'nın en prestijli ödüllerinden biri olan iF Tasarım Ödülü'nü aldı. Telve, 2005 yılı ürün tasarımı kategorisinde, endüstriyel tasarım alanında ödüle layık görüldü:

Arçelik, 2004 yılında pazara sunduğu Türk kahvesi makinesi Telve ile uluslararası alanda bir başarıya daha imza attı. Telve, dünyaca ünlü markalarla yarışarak ve tasarım alanının en prestijli ödüllerinden biri olan iF Design Award'un 2005 yılı ürün tasarım kategorisinde endüstriyel tasarım ödülünün sahibi oldu. Arçelik'e ödülü, dünyanın en büyük bilişim fuarı olan ve Almanya'nın Hannover şehrinde bulunan CeBIT Fuarı'nın açılışı nedeniyle düzenlenen ödül töreninde verildi. 1954 yılından bu yana dünyanın önde gelen markalarının tasarımlarının çekişmesine sahne olan iF'te bugüne kadar ödül alanlar arasında, Samsung, Adidas, Canon, BMW, Volkswagen gibi dünyaca ünlü markalar bulunuyor.

Telve, önümüzdeki yıl Mart ayından Eylül ayına kadar yurtdışındaki iF fuarında sergilenecek. Aynı zamanda Telve satın alan tüketiciler, yurtdışında önemli bir prestije sahip olan iF ödül logosunu ürünün üzerinde görebilecek. Telve'nin, yenilikçi, ergonomik tasarımı, tasarım dünyasının Oscar'ı olarak adlandırılan iF ödülünü almasında büyük rol oynadı.

Tasarım dünyasının en önemli ödülünü Türkiye'ye taşımanın önemine değinen Arçelik, Ar-Ge bölümünün geliştirdiği ürünlerle dünyada yeni standartları belirliyor. Patentli teknoloji, enerji endeksi, yüksek performans, verimlilik, çevreye duyarlılık ve müşteri memnuniyeti gibi kriterlerde, dünyada belirlenen standartların üzerinde gelişmeler sağlayan Arçelik, iF ödülü ile tasarım konusundaki başarısını uluslararası alanda bir kez daha tescil ettirmiş oldu.

Arçelik Üretim ve Teknoloji Grup Direktörü Turgut Soysal, Türk kahve makinesi fikrinin ilk olarak firmanın Ar-Ge ekibinden, yani teknik grup içinden çıktığını söylüyor. Bu ekipte çalışanlar arasında bir anket çalışması yapılarak bu sayede kahve makinesinden beklenenler öğrenilmiş. Ekibin araştırdığı başka bir konu da geleneksel Türk kahvesini pişirme yöntemleri. İlk çalışmaları bir buçuk yıl süren projeyi gizli tutmak istedikleri için pazar araştırması yapmayı tercih etmediklerini sözlerine ekleyen Turgut Soysal, ürünün piyasada başarılı olacağına güvenerek hareket ettiklerini anlatıyor. Makine geliştirilip özellikle de kahve pişirme yöntemleri netleştirilirken araştırma ekibindeki herkes sürekli kahve içer hale gelmiş. Soysal, gelen misafirlere de zorla kahve ikram edip, aldıkları geri bildirimlerle ürünü olgunlaştırdıklarını söylüyor.

Ar-Ge çalışmaları kapsamında yaptığı yatırımları patentlerle koruyan Arçelik'in, Türk kahvesi makinesi; cook-sense teknolojisi (pişme algılama sistemi), spin-jet teknolojisi (su jeti karıştırma sistemi) ve anti-spill teknolojisi (taşma önleme teknolojisi) olmak üzere çok sayıda patente sahip bulunuyor.

Arçelik'in üstün teknolojisini geleneksel Türk tatları ile birleştirdiği Türk kahve makinesi Telve, 8 ayrı patent başvurusu ile Türk damak zevkine uygun, bol köpüklü kahve keyfini en pratik ve hızlı şekilde yaşatıyor. Ayrıca, bağımsız kullanılabilen ve kısa zamanda iki farklı pişirme haznesiyle aynı anda 4 kişilik kahve yapma imkanı sağlıyor. Kahve hazır olunca sesli uyarı sistemiyle kullanıcısını "çağıran", böylelikle başında bekleme, pişme kıvamını ayarlama ve karıştırma külfetini ortadan kaldıran üstün teknoloji ürünü makine, aynı anda iki farklı tatta kahve yapabilme olanağı sunuyor. Sade, az, orta ve şekerli kahve seçeneklerini hatırlatma göstergeleri ise arzu edilen lezzeti yakalamayı başarıyor. 2,5 - 3 dakikada 4 kahve yapabilen Telve, 1 litrelik su haznesine sahip. Tasarımıyla küçük alanlarda da kullanıma son derece uygun olan makine, kolay temizlenebilme özelliğiyle de dikkat çekiyor.

Telve'nin tasarım ekibi ile söyleşi:

Dünya standartlarında teknoloji ve ürün geliştirme çalışmaları yürüten Arçelik tasarım ekibinin gündemini de doğal olarak müşteri tatmini gelecekteki standartlara uygun ürünler tasarlamak oluşturuyor.
Ekipteki gençlerin çoğu ODTÜ ve İTÜ mezunu.

Ekipten Ali İlhan'a göre bir ürün tasarlarken kişisel geçmişe dayanan bütün deneyimler yansıtılabiliyor çizgilere. "Mesela ben çok fazla çizgi film izliyorum ve ister istemez çizgi filmlerden pekçok şey buralara taşınıyor" diyor...

Tasarım, Arçelik ekibine göre karışık ve sezgisel bir süreç. Formüle edilemez. Sadece hayaller değil, bazen rüyalar da giriyormuş işin içine. Rüyalarda da enteresan fikirler yakalanabiliyormuş. Fakat önce müşteri isteklerini, beklentilerini bilmek gerekiyor. Bu istekler, pazarlama birimi tarafından Ar-Ge, ürün geliştirme, tasarım birimlerine aktarılıyor ve eşzamanlı çalışmalarla ürün geliştiriliyor.

Endüstriyel tasarımda amaç, hem şirket ürünlerini farklılaştırmak hem de tüketici ihtiyaçları arasında bir optimizasyon sağlamak. Arçelik'in patent başvuru adetlerinde önemli bir de artış var. Türkiye'deki son yıllarda yapılan toplam patent başvurusunun yüzde 10'unun sahibi Arçelik. Endüstriyel Tasarım Yöneticisi Salih Karabacak, "Bazı tasarım çizgileri o şirkete özeldir. Rakip firmalar kullanamaz. Bu nedenle tescil yaptırıyoruz" diyor.

Arçelik Üretim ve Teknoloji Grup Direktörü Turgut Soysal, Endüstriyel tasarım ekibinin pazarlamaya daha yakın çalıştığını söylüyor. Soysal, "Eskiden öyle değildi. İki - üç kişilik grubumuz vardı ve teknik grubun altında çalışıyorlardı. Endüstriyel tasarımın iki görevi var. İlki ürünün kullanımı ve fonksiyonu ile ilgili. İkincisi dış görünüm ve ergonomi. Diğer sektörlerdeki hava bizdeki tasarımlara yansıyabiliyor. Mesela otomotiv ile ilişkimiz var, çizgileri bize yansır. Çamaşır makinesi parçalarında, oto çamurluklarından esinlenilebilir."

Telve, beyin fırtınaları esnasında ortaya çıkmış bir fikir. Soysal, "Fikirlerden birinin sahaya kadar gittiği bir süreci yaşadık. Her zaman bu olmaz" diyor. Telve ile ilgili önce maliyet ve konsept araştırmaları yapılmış. Deneme prototiplerden sonra ikinci adıma geçilmiş. Ekibin ortak çalışmasıyla Telve ortaya çıkmış. Teknik grup, kahvenin nasıl pişirileceğini düşünürken, tasarım grubu dış görünümün nasıl olacağını belirlemiş. 2,5 yıl süren test sürecinin ardından ürün pazara sunulmuş. Soysal, "Hem sofistike hem teknolojik bir makine. Sıra yurtdışında. Telve yurtdışında da satışa sunulacak" diyor.

Arçelik tasarım ekibi, birçok tasarım fuarına katılıyor. Bunun dışında kullanım alışkanlıkları ve tüketici eğilimlerini görmek için mağaza ziyaretleri yapıyor. Ekipten Atlıhan Tartan, "Bütün bunlar bizim için çok önemli. Çünkü biz sadece Türkiye için değil, dünyanın yüzlerce farklı ülkesinde satılan ürünleri tasarlıyoruz. Bazı ülkeler için spesifik özel tasarımlar da yapıyoruz" diyor.

Ekipten Rinaldo Filinesi ise "Hep yapmak istediğim şey, insanların günlük hayatında kullandığı objeleri yapabilmekti. Çocukluğumdan beri oyuncaklarımı kendim yapar, başka oyuncak parçalarını birleştirip yeni oyuncaklar tasarlardım" diyor.

Mustafa Yalçın ise "Tasarım her şeyden önce görsel hayatı güzelleştiriyor. Çevrenizdeki çirkin şeylerden sizi uzaklaştırıyor, güzellik sunuyor. Firmaya da kimlik, kişilik katıyor."

İsmail Ovacık'a göre de tasarladıkları bir ürünün farklı ülkelerdeki insanlar tarafından kullanılması ve onlara yarar sağlaması çok güzel bir duygu. Ovacık'a göre ilham kaynakları hayat. "Her an her şekilde her şey size ilham verebilir" diyor.

Telve'nin tasarım sürecinde tasarım ekibinden Erdem Büyükcan'a önemli sorumluluk düşmüş. Büyükcan, "Telve projesinin endüstriyel tasarım ayağında ben çalıştım. Çok heyecanlı bir projeydi. Bittiğine insan inanamıyor. Tasarımın sonu gelmiyor ve sürekli yeni şeyler geliyor aklınıza. Ama bir yerde noktayı koymanız gerekiyor" diyor. Büyükcan, Telve'nin tasarım sürecinde çok fazla kahve içmiş. "Ben kahve içmezdim ama Telve alışkanlık yaptı" diyor.


Daha fazla bilgi için:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.