Ana sayfa
         
     

Haberler > 02-09-2005 > İngiltere'de Stage Systems tarafından küçük yaştaki öğrenciler için yenilikçi bir yaklaşımla tasarlanan ayarlanabilir ergonomik sınıf mobilyaları, Rapitypes Firması'nın prototip ve kalıp aşamalarındaki katkılarıyla üretildi:

Ürün geliştirme ve hızlı prototip imalatı konusunda hizmetler sunan Rapitypes firması, İngiltere'de Stage Systems tarafından Q-learn Range markasıyla küçük yaştaki öğrenciler için üretilen yüksekliği ayarlanabilir, ergonomik, yenilikçi sınıf mobilyasının gelişimine prototip imalatı, testi ve seri imalat kalıplarının yapımına kadar geçen aşamalarda katkıda bulundu.

Q-Learn:

Stage systems tarafından üretilen Q-Learn Range sınıflarda çocukların ve gençlerin kişisel ihtiyaçlarında kullanılan mobilyalara tamamen yeni bir yaklaşım getirdi. Netice itibariyle, şu an çoğu okulda kullanılan standart PP sandalye ve lamine masalara göre büyük avantajlar sağlanıyor.

Özellikle Q-Learn'ün ergonomik dizaynı ve ayarlanabilirliği (masanın eğimi dahil), yaşları ve beden yapıları her ne olursa olsun öğrencilerin sağlıkları ve konsantrasyonları için en iyisini sağlıyor.

İngiltere'de 10 milyon civarında öğrencinin kötü dizayn ve kullanılan ekipmanın esnekliğe izin vermemesi nedeniyle kendi vücut yapılarına uymayan ve ergonomik olmayan masalarda ve sıralarda çalıştıkları tespit edilmiştir.

Ayrıca, boyut gereksinimlerini sağlamak amacıyla yarım düzine farklı değişken kullanmak yerine, Q-Learn masa ve sandalyeleri ayarlanabilir şekildedir, tüm ilkokul gereksinimini sağlayacak şekildedir. Ayrıca bu mobilya Avrupa'da yeni CEN standartlarını karşılamak için dizayn edilen (akabinde lisanslanmış) ilk mobilyadır, birkaç yıl içinde bütün okullar bu CEN standartını almak zorunda kalacaklardır.

Çok-disiplinli tasarım:

Rapitypes, çok-disiplinli tasarım çalışmalarının özelliği olarak tüm avantajları içinde barındıran uygun ve kolay imal edilebilen bir tasarım için çalışıyordu. "Prototip kapasitemizin yanında modern malzeme ve üretim metotlarının kullanıldığı bir projeye başladık." diyor fabrika müdürü Paula Jones.

Mesela, Q-learn sandalyeleri gerekli formu sağlayan eğimli çelik boru iskeleti, yenilikçi sandalye bünyesinde kayan, çelik boru tabanlı çerçeveyi kapsar. Yüksek kalitede kayın ağacından yapılmış koltuk ve arka kalıplara bağlı cam elyafı takviyeli Nylon destek parçalarından yapılmıştır.

Bu destekler detaylı bir tasarım aşaması, malzeme seçimi ve gerekli yük taşıma kapasitesini dağıtan Sonlu Elemanlar Analizi (FEA) içeren üretim aşamasından sonra geliştirilmiştir. Genel olarak tüm oturma yapısı, okul ortamı ihtiyaçlarına cevap veren sert ve sağlam sandalye yapısını elde etmek içindir.

Masa başlıca boyu ayarlanabilir çelik boru iskeletten ve kayın ağacından şekillendirilmiş masaüstünden oluşur. Yukarısında eğim kilitleme sistemli bir mekanizma vardır. Bu mekanizma ayarlanabilir şekildedir, eğim değiştirilebilir örneğin bilgisayar kullanımı için düz bir şekilde kullanılırken, 12.5 dan 20 dereceye kadar yazma ve çizme işler için önerilir. Boy ayarlaması yapılması ve eğim mekanizmasının kullanılması kullanım kolaylığı yanında malzemeye uzun ömür sağlar. Bu yüzden, malzeme seçimi, üretim değerlendirmesi ve prototip bileşenleri doğru karar vermede önemli rol oynar.

Fonksiyonel prototip yapım aşaması:

Rapitypes, tasarım aşaması bitince, son prototiplerin önemli parçalarını SLS (Selective Laser Sintering - Seçmeli Lazer Sinterlemesi) teknolojisini kullanan bir otoinşa cihazıyla üretmiştir. Bu şekilde parçaların malzeme özellikleri seçilen üretim malzemesine yakın oluyor ve böylece parçalar zor koşullarda test edilebiliyor. Rapitypes ayrıca boru ve tüp üreticiysiyle de çalışarak tüm ürünün çalışır son prototipini oluşturdu.

Prototipler müşteri tarafından onaylandıktan, test edildikten ve FIRA tarafından onaylandıktan sonra yüksek hızlı CNC tezgahlar kullanılarak alüminyum plastik enjeksiyon kalıpları üretildi. Ardından plastik parçaları %45 GFPA (cam elyaf takviyeli Nylon) ve mineral dolu PP (Poliproplen) kullanılarak üretilmeye başlandı.

Zamanında tasarlanıp piyasaya sürülen, yeni CEM standardı dahil gerekli tüm performans kriterlerini karşılayan Q-Learn artık başarılı bir gelcek için hazır görünüyor. Stage Systems'in genel müdürü Anthony Hill şöyle diyor: "Ürün çok büyük ilgi ve hevesle üretildi. Ürün Eğitim otoriteleri, özel okullar ve okul mimarları tarafından çok büyük ilgi gördü ve 1000'den fazla sandalye şimdiden üretilmiş durumda".


Daha fazla bilgi için:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.