Ana sayfa
         
     
Haberler > 09-09-2005 > ASKAM tarafından üretilen yeni kamyon modeli "Fargo Hi-Ex" şoför ve yolcu için maksimum konfor için dizayn edilmiş çift yatağı ve yatakların olduğu bölümde en yüksek taban-tavan mesafesi sunuyor. Proje boyunca 70 mühendis 300 bin saat çalıştı:

ASKAM tarafından önemli oranda yerli tasarım ve mühendislik katkısıyla üretilerek ilk olarak 2004 Ağustos ayı sonunda düzenlenen İzmir Enternasyonel Fuarı'nda tanıtılan "Fargo Hi-Ex", yüksek konfor, geniş kabin ve ekonomik fiyatı ile büyük ilgi gördü.

Gerekli tüm teknik ve mekanik donanım yatırımlarını tamamlayan ASKAM, sadece Ar-Ge için araçla ilgili çeşitli değişik tasarım çalışmalarında kullanılmak üzere 2 milyon dolarlık bilgisayar, yazılım, personel yatırımı gerçekleştirdi. Müşteri beklenti ve ihtiyaçlarını tespit edebilmek için tüm kamyon şoförlerine yönelik "ASKAM Geleceğe Bakış" toplantıları düzenlendi. ASKAM, tüm bu yeniden yapılanmanın sonucu olarak iki yeni araç geliştirdi. İlki uzun yol kategorisinde maksimum konforu amaçlayan tamamen yeni bir araç Fargo Hi-Ex, diğeri ise müşteri beklentileri doğrultusunda altyapısı tamamen yenilenerek pazara sunulan şirket klasiği, şantiye ortamında kullanıma yönelik AS950 Süper.

  • ASKAM, ön panjur ve tamponun tasarımı ve prototip imalatı konusunda Avitaş A.Ş. ile çalıştı. Firmanın endüstriyel tasarımcısı Barış Altındağ, Marmara Üniv. Endüstri Ürünleri Tasarımı Böl. öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hakan Ertem danışmanlığında ASKAM'a 80 civarında alternatif tasarım sundu. Seri imalat kararı verilmeden evvel en çok beğenilen iki tasarımın 1:1 ölçekli prototipleri Avitaş'da imal edildi...
  • 3D Optik tarama hizmeti Cadem A.Ş.'den alındı. Bu işlemde Alman GOM firmasının üretmiş olduğu ATOS II ve TRITOP sistemleri kullanıldı.
  • Sac kalıp tasarımı ve imalatı Form 2000 A.Ş. tarafından yapıldı. Form 2000, Derin çekme analizlerinde LS-DYNA yazılımını kullandı.
  • Tüm ürün geliştirme prosesi boyunca ASKAM, Form 2000 ve Avitaş tarafından 3D modellemede CATIA V5 kullanıldı.

Aşağıda, eskis safhasından kalıp işlemeye kadar Fargo Hi-Ex'in ürün geliştirme aşamalarına ait bazı resimler görülmektedir:

Endüstriyel tasarımın ilk aşamalarında biri, Avitaş A.Ş.
80 civarında alternatif tasarımdan bir örnek, Avitaş A.Ş.

Kabinin optik 3D tarama işlemi, Cadem A.Ş.
Yeni tampona ait ahşap prototip kalıbı, Avitaş A.Ş.

Tavan sacı derin çekme simülasyon sonucu, LS-DYNA, Fom 2000 A.Ş.
Tavan sacı kalıbı CNC tezgahta işeniyor, Form 2000 A.Ş.

Not: Fargo Hi-Ex'in ASKAM'ın çözüm ortaklarıyla yürütülen eş zamanlı mühendislik çalışmalarıyla 8 ay gibi kısa bir sürede nasıl geliştirildiğine dair detaylı bilgiler içeren, ASKAM Karoseri Aksamı ve Ar-Ge Müdürü Erdinç Karaüç ile yapılmış bir röportajı ve detaylı fotoğrafları TurkCADCAM.net Dergisi'nin ilk sayısında bulabilirsiniz.


Fargo Hi-Ex ilk defa basına açıklanıyor

Ülkemizde üretilen araçlar içinde iç derinliği en fazla olan, konforun gerektirdiği en son teknoloji ürünü, ergonomik sürücü ve yolcu koltuğu kullanılan ASKAM Fargo Hi-Ex, şoför ve yolcu için maksimum konfor için dizayn edilmiş çift yatağı ve yatakların olduğu bölümde en yüksek taban-tavan mesafesi sunuyor. 292 HP gücünde, sessiz, elektronik kumandalı, seyir kontrollü, Euro 2 standartlarında ve çevreci motoru olan araç, rampaları çıkmada ve inmede, hızlanmada ve yavaşlamada kullanım kolaylığı sağlayan 16 ileri 2 geri vites ile donatıldı. Hi-Ex ayrıca, içinde yer alan klima, buzdolabı gibi aksesuarlarıyla konfor ve kullanım rahatlığı da sağlıyor. En ekonomik yakıt sarfiyatı ile yükü hissetmeden taşıyan Fargo Hi-Ex, konfor ve kesintisiz ulaşım için WC seçeneği sunuyor. ASKAM, Fargo Hi-Ex ile uzun yolları kısaltıyor. Hi-Ex ismi, aracın yüksekliği ve genişliğini vurgulayan High ve Extended kelimelerinin kısaltılması ile oluşturuldu.


Aracın ön panjur ve tamponu ASKAM'ın çözüm ortaklarından Avitaş A.Ş. tarafından tasarlanmış ve cam elyaf takviyeli plastikten (FRP, Fiber Reinforced Plastic) imal edilmektedir. Yukarıdaki fotoğrafta, ADesign 2004 Fuarı'nda Avitaş standında sergilenen ASKAM Fargo Hi-Ex modeli araç görülmektedir.

ASKAM Kamyon Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş: "Türkiye'nin ilk kamyon üreticisi şirketiyiz, uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en büyük ilk 50 sanayi kuruluşu içinde yer aldık. İlk 3 dingilli araç ASKAM tarafından Türkiye pazarına sunuldu. Şuan 15 ton ve üstü ağır vasıta pazarının yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan 8X2, 4 dingilli araçları ilk olarak ASKAM geliştirerek ticari araç kullanıcılarının hizmetine sundu. Bunun gibi daha pek çok ilkimiz var ve bundan sonra daha pek çok ilke imza atmaya ve en kısa zamanda yeniden Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları içinde yer almaya hazırlanıyoruz." dedi.

ASKAM, Türkiye çapında 58 yetkili satıcı ve 71 yetkili servis ile ticari araç sürücülerine hizmet vermekte olup, 3.5 ton hafif ticariden 40 ton ağır ticariye kadar tüm ticari araç kategorilerinde araç üretiyor ve satışını gerçekleştiriyor. ASKAM yurtiçi satışlarının yanı sıra komple araç olarak şuanda Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu ve Türk Cumhuriyetleri'ne ihracata devam ediyor.

Ayrıca bu ülkeler dışında AB ülkelerinden Almanya ve Avusturya'ya da yan sanayi mamulleri üretip ihraç ediyor. ASKAM, misyonunu "Başta Türkiye olmak üzere hareket alanı olarak tanımladığı tüm pazarlarda müşteri beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş, teknolojinin tüm gereklerini yine müşteri ihtiyaçları doğrultusunda üzerinde barındıran; konforlu, çevreye duyarlı araç üretmek ve bu araçları sahip oldukları bu üstün özellikleriyle olabilecek en uygun fiyatla müşterilerine sunmak ve bu araçlarla ilgili bol ve yaygın yedek parça ile 24 saat kesintisiz tamir, bakım ve onarım hizmeti vermek" olarak belirlemiş durumda.

ASKAM hakkında:

Kurulduğu günden itibaren faaliyetlerine Chrysler Kamyon İmalat ve Ticaret A.Ş. ticari unvanı ve Dodge-Desoto-Fargo markaları ile devam eden şirket, Amerikan Chrysler ile Alman Daimler Benz birleşmesi sonucu unvan değişikliğine giderek 2002 Ocak ayından itibaren ASKAM unvanını alarak, bünyesinde bulunan Fargo ve Desoto markaları ile üretimini sürdürdü. Haziran 2003'te, Çiftçiler Holding'in şirket hisselerini tek başına devralmasıyla yeniden yapılanma dönemine giren ASKAM, üretim ve ticari faaliyetlerini iki ayrı şirket çatısı altında topladı. Desoto ve Fargo markalarıyla pazara sunduğu kamyon ve kamyonetlerin üretimi Çayırova-Gebze fabrikası ASKAM Kamyon İmalat ve Ticaret A.Ş. tarafından; ticari faaliyetleri, yani tüm yurtiçi, yurtdışı satışlar, pazarlama ve satış sonrası hizmetleri ise ASKAM Otomotiv San. ve Tic. A.Ş. tarafından yürütülüyor.


Daha fazla bilgi için:

Not: Fargo Hi-Ex'in ASKAM'ın çözüm ortaklarıyla yürütülen eş zamanlı mühendislik çalışmalarıyla 8 ay gibi kısa bir sürede nasıl geliştirildiğine dair detaylı bilgiler içeren, ASKAM Karoseri Aksamı ve Ar-Ge Müdürü Erdinç Karaüç ile yapılmış bir röportajı ve detaylı fotoğrafları TurkCADCAM.net Dergisi'nin ilk sayısında bulabilirsiniz.
         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.