Ana sayfa
         
     

Haberler > 17-02-2009 > Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde "Taşıt Güvenliği Birimi Hasarsız Çarpışma Test Laboratuvarı" açıldı:

Yaklaşık 2 bin 300 metre alana kurulan laboratuvarda, otomobil ile yük ve yolcu taşıyan tüm ticari araçlarda kullanılan koltuk, emniyet kemeri, hava yastığı ve bagaj kısıtlayıcı sistemler için önden çarpma, arkadan çarpma ve whiplash (düşük hızlarda arkadan çarpmalarda boyun incinmesi) konusunda testler yapılabilecek.

Çarpma esnasına oluşabilecek ivmelenmeler 0-10g aralığında bu sistem ile simüle edilip toplanan veriler ile değerlendirmeler yapılmaktadır. Araştırma Geliştirme için kullanılacak bu sistem üzerine 2009 içerisinde belirli sertifikasyonlar alınarak akredite bir laboratuvar haline getirilecektir...

Açılışın ardından gerçekleştirilen testte, özel dizayn edilmiş bir mankenin oturtulduğu "test aracına" yaklaşık 16 km hızla arkadan çarpıldı. Rektör Pof. Dr. Ahmet Acar, törende yaptığı konuşmada, üniversitelerin araştırma misyonu çerçevesinde böyle bir laboratuvarı yaptıklarını belirterek, ulusal sanayinin gelişimine katkı sağlamak istediklerini söyledi.

ODTÜ BİLTİR Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler de böyle bir laboratuvarın Türkiye'de ilk defa kurulduğunu belirterek, Avrupa'da hiçbir ülkenin üniversitesinde böyle bir altyapının olmadığını söyledi.

İlhan, Türkiye'ye böyle bir teknik altyapıyı kazandırdıkları için gurur duyduklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Bu projeyi otomotiv sektörü heyecanla bekliyordu. Türkiye'nin araştırma ve geliştirme potansiyelini artıracak, teknoloji alanında önemli ilerlemeleri sağlayacak bir altyapı bu. Gelecek nesillere kalabilecek bir eser. Otomotiv sektörü Türkiye'nin öncü bir sektörü ve geçtiğimiz senelerde ihracat şampiyonu oldu. Devlet Planlama Teşkilatı da bu konuda bize çok ciddi bir destek sağlayarak, bu altyapıyı kurmamızı sağladı. Bu bir başlangıç, gittikçe gelişecek bir altyapı bu. Amacımız, bu alanda bir mükemmeliyet merkezi haline gelmek, Türkiye'de ve dünyada kazalarda sıfır ölüme ulaşmak konusunda gerekli desteği ve altyapıyı sağlamak."

İlhan, Türkiye'deki otomobil fabrikalarının "çarpışma testlerini" yurt dışında yaptırmasının para ve zaman kaybına yol açtığını kaydederek, kurulan laboratuvarla bunun önüne geçileceğini ifade etti.

Rektör Pof. Dr. Ahmet Acar, törende yaptığı konuşmada, üniversitelerin araştırma misyonu çerçevesinde böyle bir laboratuvarı yaptıklarını belirterek, ulusal sanayinin gelişimine katkı sağlamak istediklerini söyledi.

Otomobil sektörünün tasarım aşamasında da söz sahibi olmak istediklerini ifade eden Acar, "Otomobil sektöründe Türkiye'nin geldiği konum sevindirici. Bu laboratuvar bunun için önemli bir adım" dedi. Acar, geliştirdikleri projeler hakkında da bilgi vererek, üniversite ve sanayi iş birliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer de laboratuvarın açılmasının Türk sanayisi açısından önemli bir gelişme olduğunu dile getirerek, sürdürülebilir küresel rekabet için değişimi ve yeniliği takip etmek gerektiğini söyledi.

2002-2008 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatında Müsteşarlık yapan Dr. Ahmet Tıktık da Türkiye'de Ar-Ge'ye ayrılan kaynakların son dönemde artırıldığını belirterek, altyapı yatırımlarının önü açılarak, sanayinin dünya pazarında daha rahat rekabet etmesi ve Ar-Ge araştırmalarının desteklenmesinin önemli olduğunu kaydetti.


Kaynaklar:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.