Ana sayfa
         
     

Haberler > 23-06-2009 > Makine Tanıtım Grubu, Türk makinesinin iç ve dış pazarlardaki algılamasını güçlendirmek amacı ile tanıtım atağı başlattı:

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (www.makinebirlik.org) bünyesinde kurulan Makine Tanıtım Grubu (MTG, www.makinetanitimgrubu.org), Türk makinesinin iç ve dış pazarlardaki algılamasını güçlendirmek amacı ile tanıtım atağı başlattı. Grup, Türk makinesini iç ve dış pazarlarda tanıtmak, sektörün pazar ve ihracat potansiyelini yükseltmek için yürüteceği kampanya için 5 milyonu tanıtım ve iletişim olmak üzere, Ar-Ge ve diğer projeleri için toplam 10 milyon TL'lik bir bütçe ayırdı;

  • Makine Tanıtım Grubu Eş Başkanı Adnan Dalgakıran, "Dünyada Türkiye denince akla makine ve teknoloji geliyor. Türk makine sanayicileri olarak hem dünyada hem Türkiye'de bu algılamayı kuvvetlendirmek için yola çıktık" dedi.
  • Makine Tanıtım Grubu Başkanı Ali Rıza Oktay, "Sektörel bir sivil hareket olarak MTG, makine sektörünün kapsamı dikkate alındığında kurumsal yaşama yeni bir soluk getirmekle kalmamış, sağladığı konsensüs ile diğer sektörlere örnek olmuştur" diye konuştu.

Makine Tanıtım Grubu, Türk makinesi ile ilgili algılamayı güçlendirmek ve sektörün pazar payını yükseltmek amacıyla başlattığı tanıtım ve iletişim kampanyasının startını MTG Başkanı Ali Rıza Oktay ile Makine Tanıtım Grubu Eş Başkanı Adnan Dalgakıran'ın ev sahipliğinde Çırağan Sarayı'nda düzenlenen törenle verdi.

Toplantıda söz alan MTG Eş Başkanı Adnan Dalgakıran, "Şunu gururla ifade edebilirim ki Türk Makine Sanayi; kalitesi, teknolojisi, insan kaynağı ve rekabetçi fiyatıyla dünya makine sektörüne yön vermektedir" dedi.


İki aşamalı tanıtım kampanyası

Nitelikli makine işçiliği yapılan Türkiye'de Makine Tanıtım Grubu'nun, Türk malını teşvik eden ve sektörün yönünü belirleyen kuruluş olduğunun altını çizen Dalgakıran, "MTG'nin etkili iletişim projelerini kapsayan, çok sayıda kanaldan yüksek frekanslı reklam ve tanıtım çalışmalarını içeren kampanyamız iki aşamadan oluşuyor. 2009 sonuna kadar sürecek ilk aşamasında yerli yatırımcıların Türk makinelerini tercih etmelerini sağlamak için etkili bir iletişim kampanyası yürüteceğiz. Yılbaşından sonra başlayacak ikinci aşamada ise yurt dışında Türk makineleri ile ilgili algılamayı güçlendirmeye yönelik çalışmalar devreye girecek" diye konuştu.

İhracattan daha fazla makine ithal ediliyor

"Ancak hedeflediğimiz çalışma bu kadarla sınırlı değil. Hedefimize ulaşmak için entegre bir strateji dahilinde hareket edilmesi gerektiğinin bilinciyle markalaşma, Ar-Ge ve tanıtım çalışmalarının organize edilmesi noktasında gerekli finansmanın sağlanması da yine MTG tarafından gerçekleştirilecektir" diyen Adnan Dalgakıran, "Sadece yabacılar değil, yerli yatırımcılarında da Türk Makine Sektörü ile ilgili yeterli bilgi oluşturulması gerekiyor. Sektörde üst düzey kaliteye ulaşıldı ve bugün Türk Makine Sektörü 200 ülkeye kendi markası ile ihracat gerçekleştiriyor. Türk Makine Sektörü, imalatının yüzde 80'ini ihraç ediyor. Ancak bundan daha fazla makine ithal ediliyor. Türk Makine Sektörü ürünler, ithal makinelerle kıyaslandığında ülkemizde aynı kalite, aynı fayda ve maliyet dengesi, daha uygun servis ve lojistik hizmetiyle satın alınabiliyor" dedi.

Adnan Dalgakıran, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsan inandığı bir şey için yola çıkar. Biz de Türk makine sanayinin dünyada önemli bir yeri olduğuna inanıyoruz. İçeride daha kuvvetli olursak, ihracatta da büyük bir ivme kazanacağımızı biliyoruz. Bütün bu çalışmalar sadece makine sektörünün gelişimine hizmet etmeyecek. Diğer sektörlere katkısının ne olacağına ilişkin de bir araştırma yapıyoruz. Elimizi değil, gövdemizi, gövdemizi değil, kafamızı taşın altına koyduk."
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Dalgakıran, gelişmekte olan bir ülke konumundaki Türkiye'nin ihracatla büyümesi için kur seviyesinin önemli olduğunu belirterek, "Katma değer üreten ülke noktasına geçtiğimiz zaman, ihracatımız kurlarla çok bağlantılı olmayacak. Sanayisi emek yoğun sektörlerden oluşan bir ülke olarak Türkiye'nin, ithalata açık, ihracatın önünde kur engeli olan bir ülke olmasının sağlıklı olmadığını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
    
AB'de toplam 25 bin, Türkiye'de ise 23 bin makine üreticisi bulunduğuna dikkati çeken Dalgakıran, ölçek ekonomisinin sağlanmasında firmaların birleşmesinin ve bunun önünü açacak mekanizmaların oluşturulmasının önemini vurguladı.
Dalgakıran, tanıtım grubunun şu an için 10 milyon liralık bir fona sahip olduğunu, ancak ileride bu rakamın daha büyüyeceğini ifade etti.

Önümüzdeki dönemde Türkiye makine sanayinin, gelişmiş ülkelere göre avantajlı olacağı bir dönemin yaşanacağını dile getiren Dalgakıran, şöyle devam etti: "Ancak gizli korumacılığın yaygın hale geleceğine dair bir kanaat var. Bunu nasıl aşabiliriz, kendimizi nasıl koruyabiliriz. Bunun üzerine çalışmalıyız. Türkiye'de ise tercih edilmekte en çok sıkıntı yaşadığımız alan, büyük şirketlerde karar alıcI mühendis arkadaşlarımız. Risk almama adına, para da ceplerinden çıkmadığı için, doğrudan yabancı markaları tercih edebiliyorlar."

Makine sanayi tüm sektörlerin temeli

Makine sanayinin Türkiye'nin lokomotifi olarak kabul edilen tüm sektörlerin temelini oluşturduğunu ve her biri için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Makine Tanıtım Grubu Başkanı Ali Rıza Oktay, "2008 yılında makine sektörünün tamamına ait ihracat rakamları bir önceki yıla göre yüzde 18,2 oranında artarak 10,9 milyar dolara, ithalat rakamları ise yüzde 0,2 oranında artarak 23,3 milyar dolara yükselmiştir. Toplam makine imalat değeri bakımından Türkiye Avrupa'da 6'ncı sıradayken Avrupa ülkelerindeki toplam imalatın yüzde 5'ini gerçekleştirmektedir. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde makine imalatındaki yıllık artışımızın ortalama yüzde 12-15 düzeyinde olması beklenmektedir" dedi.

Türk makine sanayinin 500 bine yakın kişiye istihdam sağladığına işaret eden Oktay, ihracata ilişkin olarak ise şu bilgileri verdi: "2008 yılında sektör ihracatının en fazla yapıldığı ilk üç ülke Almanya, Rusya Federasyonu ve ABD iken 2009 ocak-mayıs döneminde Almanya, ABD ve Irak olmuştur. Irak'a gerçekleştirilen ihracat söz konusu dönemde yüzde 56 artış göstermiştir. 2008 yılında makine sektörünün tamamına ait ihracat rakamları bir önceki yıla göre yüzde 18,2 oranında artarak 10,9 milyar dolara, ithalat rakamları ise yüzde 0,2 oranında artarak 23,3 milyar dolara yükselmiştir. Toplam makine imalat değeri bakımından Türkiye, Avrupa'da 6. sıradayken Avrupa ülkelerindeki toplam imalatın yüzde 5'ini gerçekleştirmektedir. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde makine imalatındaki yıllık artışımızın ortalama yüzde 12-15 düzeyinde olması beklenmektedir."

İhracatın yanı sıra iç pazarın önemine de değinen Oktay, imalat değerinin 30 milyar dolar olduğu tahmin edilen iç pazarda da sektör adına önemli adımların atılabileceğini dile getirdi. Oktay, "Türk makine sektörü, imalatının yüzde 80'ini ihraç ediyor. Ancak bundan daha fazla makine ithal ediliyor" dedi.

Tüm sosyal paydaşları harekete geçirecek projeler

MTG'nin önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği projeler arasında akademik camia ile işbirliğine gidilmesi, Makine Sektörü'nde standardizasyon konusunda yaşanan sıkıntıların önüne geçilebilmesi için bir makine reyting-güven endeksi oluşturulması, sektör üyelerine eğitim ve danışmanlık veren MTG Teşvik Kurulu adında bir alt birim kurulması, yerli üreticilerin en büyük dezavantajı olarak ortaya çıkan teknoloji takibindeki sıkıntıları aşmak adına bir Ar-Ge üssü kurulması gibi planlar yer alıyor.

Ayrıca MTG'nin Anadolu'ya bir çıkarma yaparak yerli üretici ile ilgili bilgilendirmeler yapmayı, lokal yatırımcılar ile bir araya gelecek seminerler gerçekleştirmeyi, üreticilerin ürünlerinin pazarlanması konusunda destek vermesi için MTG Pazarlama Grubu oluşturmayı ve geleceğin sektör çalışanlarını keşfetmek amacı ile üniversitelerin makine ve endüstriyel tasarım bölümü öğrencilerinin katılımı ile Makine Tasarım Yarışması düzenlenmeyi planladıkları da bahsedilen konular arasındaydı.

Makine Tanıtım Grubu (MTG) Hakkında:

MTG, Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu tarafından makine sektörünün yurt dışında daha etkin bir şekilde tanıtılabilmesi, makine ve aksamları sektörünün ihracatının artırılması, yurt içinde ve yurt dışında imajının geliştirilmesine yönelik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, markalaşma, Ar-Ge ve ortak tanıtım çalışmalarının organize edilmesi amacıyla gerekli finansmanın sağlanmasına yönelik olarak kararlaştırılmış ve söz konusu Birliğin 11 Nisan 2007 tarihinde gerçekleştirilen 2006 yılı Olağan Genel Kurulu'nda kararlaştırılarak faaliyete geçmiştir.

Grup; DTM İhracat Genel Müdürlüğü'nden Başkan olarak görev yapan bir temsilci ile Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu'nca, Yönetim Kurulu ve/veya anılın Birliğin Genel Kurul Üyeleri arasından seçilen dokuz kişi olmak üzere toplam 10 üyeden oluşmaktadır. Ayrıca, Birlik Yönetim Kurulu üyeleri arasından bir kişi eşbaşkan olarak seçilmektedir.


İlgili videolar:



İlgili haberler:

MTG üyesi Erensan Isı Cihazları Pazarlama ve Servis A.Ş.'nin sahibi Ali Eren, tanıtım eksikliğinin kendilerinden kaynaklandığını dile getirdi. Türk insanının makinenin teknoloji olduğunu bilmediğini ifade eden Eren bir anısını şöyle aktardı: "3 hafta önce Çin'e üst düzey şirket ve banka yöneticilerinin de katıldığı buhar türbini fabrikası gezisinde makinelere hayranlığımı gören bankacı arkadaşım, 'Ne var burada hayran olunacak, teknoloji bunun neresinde?' diye söylendi." Gezinin kendisi için büyük ders olduğunu aktaran Eren, "Böyle bir bankacı bu gibi projelere kredi sağlar mı?' diye düşünmeden edemedim. Makine sektörünü tam anlamıyla anlatamamışız. Tek suçlu kendimiziz." dedi.

Yerli makine kullanımına Türk milletinin soğuk durduğunu anlatan Ali Eren, "Rize Üniversitesi'nin yapı işleri müdürü ille de "Alman kazanı kullanılacak."' deyip yerli malı kullanmadı. Bizim ürünlerin 4 katı para ödediler." bilgisini verdi. Herkesin istediği ürünü alabileceğine dikkat çeken Eren, yurtiçinde bu durumu yaşamalarına karşılık Cambridge Üniversitesi'nin kampüsünün kendi kazanları ile ısındığını anlattı.

Makine Tanıtım Grubu (MTG) üyelerinden, Darka Plastik Makineleri İmalat ve San. Tic. Ltd. Şti.'nin yönetici ortağı Merih Eskin ise üretim olarak dünya standartlarını yakaladıklarını, ancak tanıtım eksikliği yüzünden farklı algılandıklarını bildirdi. "Üretim üretim derken ürünlerimizin tanıtımını ve pazarlamasını unuttuk." diyen Eskin, en büyük hatalarının kendilerini tanıtamamak olduğunu söyledi.

Makine sektöründe kendi tasarımıyla 25 farklı model üreterek 10 milyon Euro'luk bir iş hacmine ulaşan Eskin, plastik poşet üretiminde kullanılan makine alanında kendi teknolojilerini ürettiklerini söyledi. Eskin, makine sektörünün desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Cari açığın yüzde 20'si makine ithalatından oluşuyor. Türkiye geçen yıl makine ithalatına 23,3 milyar dolar ödedi. Yazıktır, aynısı burada yapılıyor. Ürettiğimiz makinelerde yerli girdi oranı yüzde 80-85 civarında" dedi.

Sektörün bir başka projesi de TURQUM (www.turqum.com.tr).
Bu projenin yurt içi ve yurt dışında tanıtılacağını söyleyen Eskin, uluslararası üretim yapan şirketlerin TURQUM, kalite belgesine sahip ürünlerinin, fuar, pazarlama ve tanıtım ek desteği olarak tanıtım fonundan aktarılacak paydan daha büyük oranda faydalanacağını belirtti.


Kaynaklar:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.