Ana sayfa
         
     

Haberler > 27-01-2004 > Arçelik, buluşların ve fikri hakların patentlerle korunması konusundaki teknik ve hukuksal çalışmalarını İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi ve Koç Üniversitesi öğrencileriyle paylaşıyor:

Araştırma ve geliştirmeye önemli yatırımlar yapan Arçelik, geliştirilen özgün ürünlerin patentlerle korunması için üniversitelerle işbirliğine giderek bu konuda seminerler vermeye başladı. Yabancı şirketlerden lisans alarak üretim yapmak yerine, kendi tasarladığı ürünleri yurtiçi ve yurt dışı pazarlara satan Arçelik, patentler hakkında İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi ve Koç Üniversiteleri ile ortak seminerler planlayarak çalışmalara başladı.

Seminerlerde, son sınıf öğrencilerinin gelecekte çalışabilecekleri Ar-Ge bölümlerinde patent hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaları, yaptıkları buluşları korumaları ve rakiplerin patentlerini ihlal etmemeleri amacıyla bilgiler aktarılıyor. 2003 - 2004 yılı eğitim dönemini kapsayan seminerler sonucunda bilgi eksikliğinin giderilmesiyle Türk sanayisinin ihtiyaçlarının da karşılanacağına inanılıyor.

Yaşanmış örnekler anlatılıyor:

Ekim ayında başlayan seminerlerde ilk aşamada, her dört üniversitede de patent konusunda genel bilgilere ve Arçelik'te yaşanmış örneklere yer verildi. Öğrenciler, kendi ürünlerini geliştiren firmalarda fikri hakların, özellikle buluşların hangi yöntem ve araçlarla koruma altına alınabileceğine dair bilgiler aldılar.

2004 eğitim döneminde de devam eden seminerlerde, ürün ve hizmet geliştirme faaliyeti ile özgün hizmet ve ürün tasarlayan firmalar için en önemli konu olarak ortaya çıkan ürünlerin ve hizmetlerinin patenti, endüstriyel tasarım tescili gibi yasal yollarla koruma altına almak ve taklitleri engellemek gibi konular işleniyor. Ayrıca, öğrencilerin iş hayatında ihtiyaç duyabilecekleri bilgiler de aktarılıyor.

Seminerler Arçelik Üretim ve Teknoloji Grup Direktörü Turgut Soysal, Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Direktörü Şemsettin Eksert ve Fikri Haklar Yöneticisi Sertaç Köksaldı tarafından veriliyor.

Not: İTÜ'de verilen seminer notları sitemizde yayınlanmaya başlamıştır: Fikri Haklar


Arçelik, Türkiye'nin patent zengini:

Türkiye'de en fazla patent sahibi olan Arçelik, 6-7 Kasım 2003 tarihleri arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sergi Salonu'nda, Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) Cumhuriyet'in 80. yılı için düzenlediği sergiye patentli ürünleriyle katıldı.

Yıllık cirosunun %1,5 kadarlık bir kısmını araştırma ve geliştirmeye yaptığı yatırımlara ayıran ve bu sayede teknoloji alanında önemli gelişmeler kaydeden Arçelik, geniş ürün yelpazesini aldığı patentlerle koruyor.

Yerli başvuruların %10'u Arçelik'in:

1990 yılından itibaren kendi teknolojisini oluşturan ve Ar-Ge yatırımlarına hız veren Arçelik, geliştirdiği teknolojileri korumak ve taklit edilmelerini önlemek için fikri haklar konusunda bir grup kurdu. Patent başvuruları ile ilgili tüm işlemleri yürüten Fikri Haklar Grubu, 1996 yılından beri 194 patent başvurusunda bulundu. Ayrıca, Türkiye'de son 3 senedeki yerli patent başvurularının %10'u da Arçelik tarafından gerçekleştirildi.

Arçelik, ürünlerdeki komponentler, elektronik kontrol, yıkama, temizleme, pişirme, soğutma işlevlerini yerine getiren sistemler ve üretim yöntemleri gibi konularda patent alıyor. %40'ından fazlası mevcut ürünlerde bulunan patentlerin, %25'i yakın gelecekteki ürünlerde, %35'i ise gelişmekte olan teknolojilerle ilgili ürünlerde kullanılması planlanıyor...


Daha fazla bilgi için:


TurkCADCAM.net portalından ilgili haber ve raporlar:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.