Ana sayfa
         
     

Haberler > 06-04-2005 > Teknoloji Holding şirketlerinden T-Design tarafından şehir içi ulaşıma alternatif olarak geliştirilen Deniz Taksi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sistemi kabul etmesi durumunda 2006'da hizmet vermeye başlayacak:

Deniz Taksi ilk defa 15-23 Ocak 2005 tarihlerinde Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 'Boot 2005' fuarında ilk kez dünyaya tanıtılmıştı. İstanbul kıyılarında 60 durakla hizmet verecek olan deniz taksilerin günde ortalama 15 bin kişiye hizmet vermesi planlanıyor.

Teknoloji Holding Üst Yöneticisi (CEO) Suat Baysan, Deniz Taksi'nin tanıtıldığı toplantıda, teknoloji odaklı yatırım yapan uluslararası bir güç olmak istediklerini ifade ederek, 11 şirket ve 2 iştiraki bulunan Teknoloji Holding'in 2005 yılında 100 milyon euro ciro hedeflediğini belirtti. Baysan, şirketleri T-Design tarafından yeni nesil deniz aracı olarak geliştirilen Deniz Taksi ile bir hayali gerçekleştiklerini kaydetti.

Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alphan Manas da, Deniz Taksi fikrinin ortaya çıkış öyküsünü anlatırken, "4 yıl önce hafta sonları beyin fırtınası toplantısı yapıyorduk. Deniz Taksi tasarımı ortaya çıktı. Hafta sonu hobimiz projeye dönüştüğü için bu şirket oluşumu haline getirildi ve T-Design kuruldu. İlk başlangıç projesi Deniz Taksi oldu" dedi.

Deniz Taksi'nin akaryakıt tedarik ortağı OPET'in Genel Müdür Yardımcısı Aydın Güneş ise Deniz Taksi'nin İstanbul'un trafik sorununun çözümü için önemini vurguladı.


Deniz Taksi'nin CAD modelleri T-Design genelindeki tüm projelerde kullanılan Pro/ENGINEER ile yapıldı.

İstanbul model olacak:

T-Design Genel Müdürü Kerem Güvenç de konuşmasında, yeni yaşam biçimleri oluşturmak için trendleri önceden belirlemek istediklerini ifade ederek, Deniz Taksi'nin hayatı kolaylaştırıcı, zaman kazandırıcı ve konforlu alternatif bir ulaşım aracı olduğunu söyledi.

Güvenç, "Deniz Taksi 3 yıllık bir çalışmanın ürünü. Deniz taşımacılığı için çıtayı yükseltecek. Son teknoloji kullanılıyor. İstanbul'u model olarak belirledik" dedi.

Deniz Taksi'nin duraklarının özürlü ve yaşlı insanların da binebileceği şekilde özel olarak dizayn edildiğini, daha az yakıt harcadığını ve çevreyi daha az kirlettiğini, çok sessiz çalıştığını, güvenliği had safhada tuttuklarını anlatan Güvenç, kara taksilerine göre çok daha ucuza yolculuk yapılabileceğini söyledi.

Deniz Taksi'de bulunan GPS cihazı ile konum bilgilerinin anında merkeze ulaştırabildiğini ifade eden Kerem Güvenç, araçla ilgili, deniz ambulansı, polis aracı, VIP aracı, arama-kurtarma aracı ve deniz dolmuşu olarak özel ihtiyaçlara göre tasarladıkları projeleri olduğunu bildirdi.

Soruları yanıtlayan Güvenç, İstanbul modeli çerçevesinde, kıyıda bulunan merkez ilçelerde toplam 60 durak olacak şekilde çalışma yaptıklarını, günde 15 bin kişinin tanışabileceği bir sistem düşündüklerini belirtti.
Güvenç, "Biz bu projeyi İstanbul için yapmadık, dünya için yaptık. Şu anda dünyadaki temaslarımızda birçok bölgeden siparişlerimiz var. Bunu değerlendiriyoruz. Bu sistemi kullanmak için değerlendirecek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Belediye, ikna olursa kullanacak" dedi.

Yurtdışına satışına başladık:

Rusya, Hırvatistan, İtalya, Almanya ve İngiltere'den kendilerini talep geldiğini bildiren Güvenç, "ABD'de Washington Belediyesi hatta Türkiye'de Eskişehir'den talep geldi. Şu anda yurt dışına yönelik üretim ve satışlarımız başladı. Bireysel araç satışımız var. Sistem olarak da görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Tuzla'daki tersanelerinde üretim yaptıklarını, ayda 10 tane üretecek yapıya sahip olduklarını anlatan Güvenç, şunları söyledi:

"İstanbul'da talep gelirse önümüzdeki yıl Deniz Taksi hizmete girer. Bu sene pilot uygulama yapmayı düşünüyoruz. Eğer İstanbul Büyükşehir Belediyesi sistemi kabul ederse, durakların yerini ve taksi adetlerini belirleyeceğiz. Bunların çalışmalarını yapıp, seneye de 30,40 araçla başlayıp ilerleyen zamanda talebe göre devam etmeyi düşünüyoruz."

Güvenç, Deniz Taksi'nin işletmesine ilişkin soru üzerine, şöyle dedi:

"Belediye ile son görüşmeler başlamadı. Başlamadığı için de karar aşamasındayız. Talip biri varsa vermeye hazırız, yoksa yaparız da. Sistemin daha iyi işlemesi, doğru hizmet vermek için başında, içinde bulunmak isteriz. Sonra da başka birine devredebiliriz. Belediye kabulederse, 2006'da Deniz Taksi İstanbullu'lara hizmet vermeye başlar."

Deniz Taksi için bugüne kadar 600 bin avro harcama yaptıklarını bildiren Güvenç, talebe göre İstanbul'da satış adetinin 300'e kadar çıkabileceğini söyledi.

Rahmi Koç Müzesi'nde ilk örneği sergilenen Deniz Taksi, 3 Nisan akşamına kadar burada görülebilecek

Teknik özellikler:

Deniz Taksi, tekne tasarımına getirilen yeni bakış açısını içeriyor:

Güvenlik, rahatlık ve fonksiyonalite de yenilikleri içeriyor. değişik kullanım amaçlarıyla operasyonel bir tekne tasarımı gerçekleştirilmiş. Bir katamaran olan Deniz Taksi, 10.90 metre uzunluğunda, 4.30 metre genişlikte. Kompozit malzemeden gövdeli, kapalı yolcu kabinine sahip olan ve bir operatör ile kontrol edilen araç, yaklaşık 6.5 ton ağırlığında. Çevre dostu teknoloji ile üretilen Deniz Taksi'de 2x240 beygir gücünde iki adet dizel motor ve konvansiyonel pervane sistemi ile hareket ediyor. Konvansiyonel pervane sistemi, satın alma ve bakım maliyetleri açısından önemli avantaj. Farklı güç seçeneklerine sahip motor tipleri, aynı platforma monte edilebiliyor. Böylece farklı fonksiyon yüklenmiş araçlarda ve özel hizmet araçlarında, farklı kapasitelerde motor kullanımı mümkün. Yolcu kabini ile operatör bölümü birbirinden bağımsız olarak tasarlanmış. Yolcu girişi yan sürgü kapı bölümünden sağlanıyor. Taşıma 6-10 yolcu ve 1 operatör olarak sınırlandırılmış.

Yolcu ve operatör kabini:

Deniz taksi içinde tasarlanan 'engelli', 'çocuk arabası' ve 'bagaj' bölmeleri sayesinde, ailenin tüm bireyleri aynı anda güvenli ve rahat bir şekilde yolculuk yapabilecek. Deniz takside yolcuların rahatı, konforu ve güvenliği için de önemli çalışmalar yapılmış. Örneğin operatör ve yolcu kabini birbirlerinden bağımsız olarak tasarlanmış. Ses izolasyonu olan bölümler arasındaki iletişim yalnızca, ödeme ilişkisini sağlamak için açılan bölme ile kuruluyor. Yolcu kabininde bulunan bir uyarı ışığı ve sesle, operatörün yolcu kabinindeki sesleri duyup duymadığı uyarısı veriliyor.

Aracın kapalı yolcu kabini, iyi izole edilmiş, yolcuların hava koşullarından olumsuz etkilenmeyecek şekilde tasarlanmış. Kabinin hava sıcaklığı, gerektiğinde yolcular ve/veya operatör tarafından kontrol edilebiliyor. Yolcu koltuklarında da konfor ve güvenlik ön planda. Her koltukta ayrı emniyet kemeri sistemi var.

Yolcu koltuklarının sırtlık bölümünde acil durumlarda kullanılmak üzere her yolcu için birer adet can yeleği bulunuyor ve acil durum anında kullanılacak duruma geliyor. Yangın alarmının devreye girmesiyle hassas elektronik sistemler otomatik olarak devreden çıkıyor, sistemler gerektiğinde operatör tarafından manuel olarak devre dışı bırakılıyor ve elektronik algılayıcıların ısıyı algıladığı bölümler basınçlı su ile soğutuluyor.

Seyir araçları:

Tüm deniz taksiler, GPS ile tek bir merkez takip edilip, yönlendirilebiliyorlar. Operatör yolculuk süresince merkezden aldığı bilgi ve yönlendirmelere göre seyir güvenliğini koruyor. Aynı zamanda gösterge panelinden seyir bilgileri ile birlikte araç ve motor ile ilgili her türlü bilgiyi görebiliyor.

Ödeme altyapısı:

Araçta bulunan mini terminale bağlı POS ve yazarkasayla, müsait olup olmadığını merkeze iletiyor, almış olduğu çağrıları onaylıyor, yolcudan aldığı sipariş numarasını giriyor, kredi ve banka kartı ile ödeme alıyor, satış fişi veriyor.

T-Design hakkında:

T-Design bir Teknoloji Holding şirketidir. 2003'de Holding bünyesinde kurulan şirket, 10 yılı aşkın endüstriyel tasarım deneyimine sahip tasarımcılardan oluşmaktadır. T-Design, bugün ve geleceğe dönük ürünler ve yaşam biçimleri oluşturacak endüstriyel tasarımlar gerçekleştirmektedir. T-Design'ın uluslararası düzeyde 20'den fazla patenti bulunmaktadır.


hakkında daha fazla bilgi için:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.