Ana sayfa
         
     

Rapor - Makale > CNC Tezgahlar > CNC tezgah seçim kriterleri:

Tolga Mertoğlu, Makine Müh.
Tezmaksan A.Ş.
Aralık 2006, İstanbul

Ülkemizde imalatçılarımızın dikkat etmesi gereken unsurların başında "doğru CNC tezgah seçimi" gelmektedir. Birçok imalatçı, imal ettiği ürüne uygun,  ihtiyaçlarını tam olarak karşılamayan makineleri yeterli doğru bilgi, alamamaktan dolayı yanlış seçim yapmaktadır. Bu da imalatında istenilen hassasiyetleri yakalayamama, imalat hızını yavaşlatma, kesici takım maliyetlerinin artması ve fazla operasyonla imalat gerçekleştirmesi gibi problemleri meydana çıkarmaktadır. İmalatın verimli, hassas ve hızlı yapılabilmesi için çok da zor olmayan fakat imalatımızın verimliliği açısından bilmemiz gereken belli başlı genel kriterler aşağıda sıralanmıştır.

1. İmalatı Yapılması Düşünülen Parçaların  Boyutlarının Analiz Edilmesi:

Firmalar Tezgah yatırımı yapmadan önce, imalatındaki parçaların boyutlarını, en küçükten en büyüğe kadar analiz yapmalı, Yatırımını yapmayı düşündüğü tezgahın imalat kapasitesi imalatını gerçekleştirdiği parçaların %85 ini işleyebilecek kapasitedeyse tezgahın işleme kapasitesinin yeterli olduğu düşünülmelidir. Çünkü daha büyük kapasiteli tüm imalatı kapsayabilecek bir tezgah, hem ilk yatırım maliyeti açısından yüksek olup fark %15'lik imalat dışının getirisinden çok yüksek kalacak hem de asıl imalatınızın yoğunlaştığı küçük parçalarda imalat sürenizi arttıracaktır. Unutmayın ki ,imalattaki en büyük kayıplarımız makinelerimizin verimsiz  çalıştırılmasıdır.

2. Yatırımı Düşünülen Makinenin Mekanik Yapısının Uygunluğu:

İmalatı yapılacak parçanın, talaş kaldırma değerlerini dikkate alarak bu talaşı kaldırabilecek mekanik yapı ve motor gücüne  sahip makineler seçilmelidir. Unutmamalıdır ki aynı kesme hızında ne kadar fazla talaş derinliğine girerseniz takım ömrü değişmeyecek fakat yapılan iş miktarı artacaktır. İmalatı yapılacak parça vuruntulu (yani, döküm, dövme, paslanmaz, eksen kaçıklığı olan parçalar..vs) ise kutu kızak diye  tabir edilen Turcite B kaplanmış sürtünmeli kızak yapılı tezgahlar tercih edilmelidir. Böylece makine gövdesinde oluşabilecek titreşimler minimuma indirilecek   takım ömrü artacak, makine hassasiyeti ve ömrü de artacaktır. Parça işleme esnasında oluşabilecek tüm darbeler geniş kutu kızaklar tarafından karşılanacaktır. Sürtünmeli (Kutu) kızaklı sistemlerde 5 yılda bir Turcite değiştirilmesi kızakların ömrünü de arttıracaktır. Darbesiz, (sarı, alüminyum, yumuşak çelik..vs) parçalarda ise eksen hızlarının fazla olduğu lineer kızaklı CNC tezgah seçimi imalat hızına etkisinden dolayı tercih edilmelidir.

3. CNC Tezgahının Kontrol Ünitesinin Seçimi:

Birçok kontrol ünitesi olmak üzere Türkiye de imalatçılar ağırlıklı olarak Fanuc kontrol üniteli tezgahlar kullanmaktadırlar. Bizde bu kontrol üniteleriyle ilgili bilgi sunmak istiyoruz. CNC torna seçiminde küresel imalat (rot, vana küresi..vs) yapılacaksa dairesel geçişleri düzgün yapabilen ön okumalı kontrol üniteleri seçilmelidir. (Oi-TC, 21-IT, 18-IT, 16-IT)  Eğer çok progresif dairesel geçiş olmayan yüzey işlemli imalatlarda Fanuc Oi-Mate serisi tezgahlar seçilebilir. CNC İşleme merkezlerinde ise, Kalıp, gravürlü yüzeyler, eliptik yüzeyler işlenecek ise AICC veya AI NANO kontrollü (look ahead fonksiyonlu) önden blok okuma değerleri yüksek kontrol üniteleri tercih edilmelidir (21İ-MB, 18İ-MB, 16İ-MB ..). Makine parçası, yedek parça imali gibi işlerde Ön okuma değerleri yüksek olmayan Fanuc Oi-Mate, Oİ-MC tarzı kontrol üniteleri seçilebilir. Böylece daha ekonomik olan bu kontrol üniteleriyle tüm imalatımızı aynı hassasiyet ve hızlı şekilde yapabiliriz.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.