Ana sayfa
         
     

Haberler > 16-09-2005 > ADesign 2005 Fuarı'nda firmalar, serbest tasarımcılar ve endüstriyel tasarım bölümü son sınıf öğrencilerinin tasarlamış ve üretmiş olduğu birçok yeni ve orijinal ürün sergileniyor:

Graduation Show:

Bu sergi üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümünü dereceyle bitiren öğrencilerin gerçekleştirdikleri projelerin Istanbul Design Week'05 kapsamında sergilemesi sağlamak ve tasarıma önem veren üniversiteleri ortak bir konsept doğrultusunda buluşturmayı hedeflemiştir. Sergide, İTÜ, Marmara Üniversitesi, ODTÜ, Yeditepe Üniversitesi, YTÜ, Anadolu Üniversitesi tasarım bölümlerini birincilik, ikincilik ve üçüncülükle bitiren öğrencilerin birbirinden ilginç ve başarılı birçok proje bulunmaktadır. Sergide öğrencilerin mezuniyet projeleri, prototip ve maketleriyle birlikte yer alıyor.

Damla Bee-Sea-Klet
İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Gemi İnşa Müh. Böl.'leri ortak tasarım ve yapımı damla şeklinde orijinal bir deniz bisikleti.
BU bisiklete ait çalışır vaziyette bir model de Galata Köprüsü'ne bağlı vaziyette sergileniyor.


Yukarıda, Marmara Üniv. G.S.F. Endüstri Ürünleri Tasarımı Böl. öğrencilerinin içme suyu damacanalarının taşınması için tasarladığı özel kamyon kasası ve taşıma aparatlarına ait dereceye giren projelerden ikisi görülmektedir. Solda sergilenen Yaprak Büyükteoman'a ait eser 1. seçilmiştir.

Yaprak Büyükteoman ile yapılan bir röportaj ve detaylı resimler TurkCADCAM.net Dergisi ilk sayısında sayısında yayınlanacaktır.
Birinci seçilen projeye ait ölçekli bir model.
Amortisörlü bir kızak.


Bisan sponsorluğunda, "DAIMA, the basketbool whell chair" ismiyle Fiziksel engellilerin basketbol oynayabilmesi Erman Akyol tarafından tasarlanmış bir tekerlekli sandalye. Bu sandalyeye ait 1:1 ölçekli bir model de sergileniyordu.


Nar Sehpa:


Nar Sehpa Tasarım: Ömer Ünal, u:b studio Ölçüler: 120x120x40

"Nar", Sehpa ve kitaplığın fonksiyonlarını bir araya getirerek pratik bir kullanım biçimi sunmaktadır.

Kitaplar, yan yana sıralanmış ince metal levhalara geçirilerek sırtlarından dikey olarak taşınır. Bu levhalar bir kitaplık kadar çok kitabı taşır ve aynı zamanda kitap ayracı görevi görür.

İskeletin ve kitapların üzerinde rahatlıkla kayabilen tepsiler kitapları tozdan korur ve "Nar'a" bir sehpa olarak kullanım kazandırmış olur...

u:b Studio Hakkında: (www.unalmimarlik.com)
u:b studio 2001 yılında Ömer Ünal ve Alper Böler tarafından kurulmuştur. Üretici firmalara geniş kapsamlı tasarım desteği veren bir firmadır.


Kaynak: dexigner.com


Ödül Töreni:

IDW 2005 Yılın Tasarımı Ödülü ve ETMK ADesign Fair 2005 Yılın Genç Tasarımcısı Ödülü, 16 Eylül 2005 Cuma akşamı düzenlenen ödül töreni ile sahiplerini buldu.


Soldan sağa 3. sırada Zafer Uluçay, 4. sırada ise Ömer Ünal görülmektedir. Kaynak: dexigner.com

IDW 2005 Yılın Tasarımı Ödülü, Nar Kitaplık sehpası ile Ömer Ünal'a verildi. IDW 2005 Yılın Tasarım ödülü için değerlendirme ölçütleri şunlardı: Tasarım konseptinde özgürlük ve yenilikçilik, işlevsel ve estetik uyum, kullanıcı açısından tasarım çözümünün kalitesi, kendi alanında çağdaş Türk tasarımına yaratıcı bir çözüm veya boyut getirmesi.

ETMK ADesign Fair 2005 Yılın Genç Tasarımcısı Ödülü'nü ise ZuluDesign'dan Zafer Uluçay aldı. Zafer Uluçay bu ödüle, tasarım sürecinin başından sonuna izlediği çalışma yöntemiyle tüm tasarımcı adaylarına örnek teşkil etmesine ek olarak, çalışma verimliliği, azmi ve iş kalitesinden dolayı layık görüldü.
Ödül kazanan tasarımcılar 2006 Milano Design Week için ücretsiz gidiş dönüş uçak bileti ve konaklama hakkı kazandılar.

Yönergesi ETMK tarafından hazırlanan yarışmanın seçici kurulu; Yılmaz Zenger, Aldo Cibic, İnci Mutlu, Alpay Er, Koray Malhan, Tanju Özelgin, Özlem Yalım, Naz Evyapan ve Ali Bakova'dan oluşuyordu.


Daha fazla bilgi için:

Not: ADesign 2005'e ait daha fazla bilgi, röportaj ve yüksek çözünürlüğe sahip fotoğrafları TurkCADCAM.net Dergisi'nin ilk sayısında bulabilirsiniz.

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.