Ana sayfa
         
     

Haberler > 22-08-2007 > ABD'nde yapılan Solar Splash Güneş Tekneleri Yarışması'nda İTÜ'nün Nusrat isimli teknesiyle ilk defa temsil edilen Türkiye, dünya 3.'sü oldu. Karbon fiber kompozit gövdeye sahip Tekne'nin bilgisayar destekli tasarım ve imalatı, sponsorlar desteğiyle İTÜ öğrencileri tarafından gerçekleştirildi:

 

solarsplash.itu.edu.trİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güneş Teknesi Takımı tarafından tasarlanan ve üretilen, Türkiye'nin güneş enerjisi ile çalışan ilk teknesi "Nusrat", 13-17 Haziran 2007 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Arkansas Eyaleti'nde düzenlenen "Solar Splash 2007 - Güneş Tekneleri Yarışması Dünya Şampiyonası"nda üçüncülük derecesini aldı. Çeşitli kategorilerde gerçekleştirilen yarışmada İTÜ Güneş Teknesi Takımı, yarışma sonucunda altı farklı ödüle layık görüldü. Dünya üçüncüsü güneş teknesi Nusrat, en iyi elektrik sistemi tasarımı, en iyi güneş enerjisi sistemi tasarımı, en iyi görsel sunum, en iyi çaylak takım ve manevra yarışı üçüncülüğü ödülleri ile birlikte toplam altı ödüle sahip oldu.

Solar Splash Güneş Tekneleri Yarışması, 14 yıldır ABD'de düzenleniyor. Bu yıl University of Arkansas'ın ev sahipliğinde yapılan Solar Splash, 18 üniversitenin katılımı ile gerçekleşti. Yarışma sonrasında Caderville University dünya şampiyonluğu alırken ikincilik ödülü University of Arkansas'ın oldu. İTÜ Güneş Teknesi Takımı'nın üçüncü olduğu yarışmada dördüncü ve beşinci sıralara University of Northern Iowa ve University of South Carolina yerleşti.

Resmi daha büyük görmek için tıklayınız
Resmi daha büyük görmek için üzerini tıklayınız

Resmi daha büyük görmek için tıklayınız
Resmi daha büyük görmek için üzerini tıklayınız

solarsplash.comİTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği bölümü öğrencisi Ersin Demir'in kullandığı tekne, Sıralama (Qualifying), Manevra (Solar Slalom), Hız (Sprint) ve Dayanıklılık (Endurance) aşamalarından oluşan Solar Splash Güneş Tekneleri Yarışmasında manevra kabiliyeti, sağlamlığı, özgün tasarım ve üretimi ile dikkat çekti.

Türkiye'nin güneş enerjisi ile çalışan ilk teknesi Nusrat, manevra kabiliyeti ve sağlamlığı ile dikkat çekti. İTÜ Makina Fakültesi öğrencisi Ersin Demir'in kullandığı tekne, bütün aşamaları başarı ile tamamladı.

17 Haziran 2007 Pazar günü yapılan şampiyonluk yarışı sonunda yapılan ödül töreninde üçüncülüğe layık görülen İTÜ Güneş Teknesi Takımı, katılımcılar ve Arkansaslılar tarafından yoğun ilgi gördü. Katılımcılar için kurulan çadırda aynı zamanda Türkiye tanıtımı yapan İTÜ Güneş Teknesi Takımı, tanıtım filmleri gösterip katılımcılara ve Arkansaslılara Türk lokumu ikram etti.

Liderliğini İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğrencisi Münir Cansın Özden'in yaptığı İTÜ Güneş Teknesi Takımı, Berkin Kılıç, Enishan Özcan, Ersin Demir, Esin İlhan ve Kenan Askan'dan oluşuyor. Takımın danışmanlığını ise İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi öğretim üyesi Y. Doç. Dr. Deniz Yıldırım yürütüyor.

Seyretmek için tıklayınız
Seyretmek için tıklayınız
Video: Hazırlık + yarışma...

Aşağıda, Takım Kaptanı Münir Cansın Özden ile yapılan bir röportaj yer almaktadır;

Güneş enerjisiyle çalışan bir tekne üretme fikri ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

Deniz benim için hep çok önemli olmuştur. Anneannem, dört beş yaşlarımdayken çizdiğim balık ve gemi resimlerini hala saklar. Çocukluğumun en heyecanlı zamanları, dedemin dürbünü ile İzmit Körfezine giren gemileri izlemek ve onların resimlerini yapmaya çalışmaktı. Ortaokul yıllarımda arkadaşlarımla evdeki sandalyeleri kırıp onların ahşap parçalarıyla küçük tekneler yapmış ve bunlara oyuncak arabalarımızdan söktüğümüz motorlar takıp havuzda yüzdürmüştük. Birkaç sene sonra, üniversite sınavı açıklandıktan sonra gireceğim bölüm de Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesine bağlı Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği olacaktı.

Üniversite birinci sınıfta Gemi Mühendisliğine Giriş dersinde, ülkemiz gemi inşaa sektöründeki kuşkusuz en önemli isimlerden Prof. Dr. Yücel Odabaşı şöyle demişti;

"Gemi, İngilizce'de "she"dir. Bir kadın olarak bahsedilir ondan.. Ve bir baba kızını yetiştirirken ne kadar zorlanırsa mühendisi de gemisini tasarlar ve imal ederken o kadar zorlanır.. Gemi imal edildikten sonra gelinlik bir kız gibi süslenir ve kızağa konulur. Gemi sahibi inancına göre ya şampanya patlatır ya da kurban keser. Ve sonrasında halatlar kesilir ve gemi suya iner. Hem ağlayıp hem giderim diyen bir gelin gibi de suya inince başını bir defa suya daldırıp çıkarır ve babasına, mühendisine bir selam verir.. Çocuklar ben 40 yıldır kaç tane geminin suya inişini, mühendisi olarak izledim bilemiyorum.. Ama hala çok büyük bir keyif alırım bu törenden. Dilerim siz de bu duyguyu yaşarsınız.."

O derste söylenenleri, bana hissettirdiklerini arkadaşlarımla paylaştım ve düşünebildiğimiz tek şey bir an önce kendi tasarımımız bir gemi yapmak ve onun suya inişine tanık olabilmekti. 2004 yılı Mayıs ayında, hem öğrenmekte olduğumuz teorik bilgileri pratiğe geçirebileceğimiz, hem başka öğrencileri de peşimizden sürükleyebileceğimiz bir fikir geldi aklımıza. İTÜ Ayazağa Kampüsü içerisindeki gölette güneş enerjisiyle çalışan uzaktan kumandalı küçük teknelerle bir yarışma düzenlemeye karar verdik. Öncesinde biz birkaç araç yapacak ve bu işi öğrenecek, sonrasında bunları da sergileyerek yarışma çağrısında bulunacaktık. Bu küçük tekneleri nasıl yapabileceğimizle ilgili araştırma yaparken, Amerika Birleşik Devletleri'nde üniversite okuyan akranlarımızın bizden daha büyük düşündüklerini ve uzaktan kumandalı araçlar değil kendilerinin binip sürdükleri tekneler tasarlayıp Solar Splash isimli bir yarışmada başka teknelere karşı yarıştıklarını gördük. Uzaktan kumandalı tekneler yapmak öğrenci harçlıklarımızdan arttırarak altından kalkabileceğimiz bir fikirken biz de büyük düşünmeye ve ülkemizi bu yarışmada temsil etmeye karar verdik.

 
         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.