Ana sayfa
         
     

Haberler > 22-08-2007 > ABD'nde yapılan Solar Splash Güneş Tekneleri Yarışması'nda İTÜ'nün Nusrat isimli teknesiyle ilk defa temsil edilen Türkiye, dünya 3.'sü oldu. Karbon fiber kompozit gövdeye sahip Tekne'nin bilgisayar destekli tasarım ve imalatı, sponsorlar desteğiyle İTÜ öğrencileri tarafından gerçekleştirildi:

 

Ödülden sonra çeşitli kurum ve kuruluşlardan ne gibi tepkiler geldi?

Yarışmadaki başarımızdan sonra başta ABD'de öğrenim görmekte olan öğrencilerden ve çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından bizi çok etkileyen mesajlar aldık. Bunların çoğunu bize yaşattıkları yoğun duygulardan ötürü gözyaşları içinde okuduk.

Bunlar dışında, bizimle ilgili haberleri internette ve gazetelerde okuyan vatandaşlarımızdan yine tebrik mesajları aldık. Hatta bizi çok mutlu ettiği için paylaşmak isterim, Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet SEZER, rektörümüz Faruk KARADOĞAN'ı arayarak bizim başarımızdan ötürü tebrik etmiş. Bu haberi aldığımızda yaşamış olduğumuz onca stres ve yorgunluk üzerimizden kalktı diyebilirim.

Bunlar dışında bizimle profesyonel anlamda bağlantı kuran firmalar oluyor. Özellikle tanıtım filmimizi izledikten sonra altından kalktığımız mühendislik problemlerinin zorluğundan emin oluyor ve kendi bünyelerinde bize görevler vermek istiyorlar. Bu da tabii emeklerimizin boşa gitmediğinin bir başka göstergesi ve  bizi çok sevindiriyor.

Güneş teknesinin sağladığı avantajlar nelerdir?

Güneş enerjisiyle çalışan araçlar güneş panelleri sayesinde elektrik üreten, bu elektriği depolayan ve elektrik motorlarını çevirip bu elektriği  tüketen araçlardır. Elektrik motorları, benzin veya dizel yakıtla çalışan motorlardan farklı olarak herhangi bir yakıta ihtiyaç duymaz ve bir yanma olmadığı için de çevreye egzoz gazı vermezler. Güneş enerjisiyle çalışan teknelerin en büyük avantajı tabi ki yakıt kullanmıyor olmaları ve egzoz gazı çıkarmıyor olmalarıyla çevreyle barışık olmalarıdır. Bunun yanında güneş tekneleri tamamen ücretsiz olarak hareket ederler. Yeterli boyutlardaki güneş panelleri ve aküler sayesinde tekne sevk edildiği gibi bunun disindaki, teknenin tum elektrik ihtiyacı güneşten sağlanabilir. Güneş teknelerinin gürültü kirliliğine karşı da önemli avantajları bulunmaktadır. Sahip oldukları elektrik motorları, fosil yakıt kullanan motorlardaki gibi herhangi bir yakıtın yakılması veya patlatılması ilkesiyle çalışmadığından son serece sessiz motorlardır. Seyir halinde ne çevreyi ne de araç içindekileri rahatsız etmez..

Aslına bakılırsa bugün, güneş enerjisi ile çalışan teknelerin yararlarını tartışmak, fizibilitelerini araştırmak çok da anlamlı değil bence, çünkü petrol giderek tükeniyor ve gelecek ancak alternatif enerjiyle şekillendirilebilecek ve malesef alternatif enerji denince elinizde çok fazla seçenek kalmıyor. Güneş enerjisi, alternatif enerji sistemlerinden üzerine en çok çalışılanı.. Ve güneş enerjisi sistemleri eğer bugün ülkemizde üzerine yoğun olarak çalışılan bir konu olursa, ileride ülkemiz, tarihte petrol konusunda kazanamadığı güce, ileri teknolojisiyle sahip olabilecektir.

Teknenin seri üretime geçirilme düşüncesi var mı? Varsa tüketiciye maliyeti ne şekilde olur? Güneş enerjisiyle çalışan arabalarla, güneş enerjisinin karada kullanımı yaygınlaşmadı. Bunu denizde gerçekleştirmek mümkün mü? (yani gemilerde değil belki ama teknelerde "yakıt"sız kullanımın yaygınlaştırılması)

Güneş tekneleri, diğer konvesiyonel teknelere göre daha yüksek bir ilk fiyata sahipler. Ancak bu teknelerin hiç yakıta ihtiyaç duymadan hareket ettiğini ve kısa bir sürede kendilerini amorti ettiklerini bilmek gerekir..

Güneş teknelerinin seri olarak imal edilmesi mümkün. Özellikle doğası ve deniz turizmi ile ünlü olan Türkiye gibi bir ülkede bunun çoktan yapılmış olması gerekiyordu bizce. Yurtdışında, tamamen güneş enerjisi ile çalışmakta olan feribotlar bile yapılmış bulunuyor. Bizim bu konu ile ilgili bazı girişimlerimiz oldu ancak ne yazık ki bu tarz kararları verebilecek olan kimseler ülkemizde ileri görüşlü değiller ve hep birkaç yıllık planlar yapıyorlar. Alternatif enerji sistemlerine destek vermiyor olmalarını ÖTV'nin düşmesi ve yakıtı artık daha ucuza sağlayabiliyor olmalarına bağlıyorlar. Oysa dünya artık küresel ısınmanın ne büyük bir felaket olduğunun farkına varmış ve petrolün azalmakta olduğunun bilincinde. Bu yüzden dünyanın önde gelen petrol firmaları alternatif enerji konusunda ciddi projeler yapıp, yaptırıp gelecekte enerji konusundaki karlarını sürdürebilmeyi planlıyorlar.

Bizce güneş enerjisiyle çalışan teknelere ülkemizin çok ihtiyacı var. Ben, bu yaz Akdeniz'e gittiğim zaman, on yıl önce deniz gözlüğümü takıp da gördüğüm balıklara, deniz canlılarına artık rastlayamıyorum... Teknelerin güneş enerjisine geçiş süreci, tekne sahiplerinin bilinçlenmesine bırakılırsa çok geç kalınmış olacak. Bunun ülkemizin çevre bakanlığı ve ilgili kuruluşlarınca konulacak regülasyonlarla kurallara bağlanması gerekiyor. Özellikle Dalyan'da Karetta Karetta kaplumbağalarının varlığını korumaya yönelik çalışmalar yapan bazı tekne sahipleri bize ulaşıyorlar ve teknelerini güneş enerjisiyle çalıştırıp çalıştıramayacağımızı soruyorlar. Bu tabi ki mümkün ancak az sayıda tekne için çalışmalar yapmak fiyatları yükseltiyor. Öncelikle doğası ile öne çıkan Akdeniz ve Ege şehirlerimizden başlanarak güneş enerjisine geçiş hızlandırılmalıdır. Eğer çalışmalar tekil olarak değil çok sayıda tekne için yürütülecek olursa bu, maliyetleri çok düşürecektir ve bunun yanında elektrik-elektronik, kimya, makina gibi sektörlerde çok ciddi bir istihdam sağlanabilecektir. Düşünsenize, hem doğayı koruyor, hem insanınıza istihdam sağlıyorsunuz hem de yapılacak çalışmaları destekleyerek dünyanın teknoloji bakımından sayılı ülkelerinden biri oluyorsunuz... Büyüklerimizin bu konu üzerine biraz düşünmelerini öneririm...

Dediğim gibi, yurtdışında tüm enerjisini güneşten alarak çalışan feribotlar yapıldı ve bunun yaygınlaştırılması sağlanıyor. Bunun dışında pek çok güneş enerjisiyle çalışan tekne, dünya sularında dolaşıyor. Bunların çoğu çevreci kimselerin kendileri için yaptırmış olduğu tekneler. Ancak bu, bizim ülkemizde devlet desteği ile atılmış bir adım olarak başlayabilir.

Güneş enerjisiyle çalışan teknenin şarj olma süresi ve kullanım süresi nedir?

Günümüzde, uzay uygulamaları dışında kullanılan güneş panelleri %10 ile %30 arasında verimlere sahip. Biz teknemiz Nusrat'da %21 verimde paneller kullandık. Güneş panelinin verimi arttıkça fiyatı yükseliyor ama bunun yanında daha az bir alana yayılmış olan hücreler daha büyük miktarda elektrik üretebiliyorlar.

Eğer yeterli sayıda ve verimde güneş paneliniz varsa hiç şarj olmaya ihtiyaç duymadan güneşli bir günde teknenizi sürebilirsiniz. Panellerin üretmiş olduğu elektrik, motorunuzu çalıştırmaya yetecektir.  

Ancak teknenizde kullanacağınız panellerin illa ki yüksek verimli olmasına gerek yok. Ben marinalara gittiğim zaman pek çok teknenin sahipleri tarafından sadece haftasonları kullanıldığını ve haftanın diğer günleri marinada demirli durduklarını görüyorum. Fiyatları ucuz olan güneş panellerinden bu tarz, az kullanılan tekneler için çok daha ucuza sistemler kurmak mümkün. Tekne sahibi tüm hafta akülerini şarj etmiş olan teknesine haftasonu bindiğinde, onu birkaç gün idare edebilecek olan elektriğin akülerinde depolanmış olduğunu görecektir.

Bunun yanında, yukarıda dediğim gibi, sürekli çalışan tekneleri de daha verimli güneş panelleriyle üretip hiç şarj olmaya ihtiyaç duymadan hareket ettirebilmek mümkün. Genel bir kanı, güneş enerjisiyle çalışan teknelerin düşük hızlar yaptığıdır. Oysa, tekne içindeki bataryaların şarj edilmiş olması ile, bir güneş teknesini çok yüksek hızlara ulaştırabilmek de mümkün. Bu şarjın illa ki güneş panelleriyle yapılasına da gerek yok. Liman veya marinalarda 3-4 saat içinde tekneyi uzun mesafeleri yüksek hızlarla katedebilecek miktarlarda şarj edebilecek sistemler kurulabilir.

Bunların yanında bir tekneyi hem dizel yakıtla hem güneş enerjisiyle veya hem güneş enerjisi hem de bir başka alternatif enerji kaynağı olan hidrojenden faydalanan hibrit araçları tasarlayıp imal etmek de mümkün.

Konuyla ilgili olarak özellikle belirtmek ve eklemek istediğiniz şeyler var mı?

Son olarak yarışma sırasında yaşadığımız bazı güzel olayları anlatmak istiyorum ve büyüklerimize sizin aracılığınızla bir mesaj iletmek istiyorum;

Katıldığımız yarışmada ABD'nin en prestijli okulları da yeraldılar ve onlardan biri olan Carnegie Mellon Üniversitesi'nden öğrenciler, ödül töreninden sonra bizim yanımıza geldiler ve "Size bir sürprizimiz var, bunun için çok çalıştık" diyerek bizim takımımızı bir araya topladıktan sonra bize Türkçe; "Afferim size, çok iyi iş çıkarmışsınız. İstanbul'da görüşürüz!" dediler. Bu bizi çok duygulandırdı.. Bir başka inceliği ise bir başka Amerikan okulu olan Temple Üniversitesi, yarışmalarının kontak anahtarına, Turkish Delight yazısından bir anahtarlık tasarlayarak yaptılar.

ABD'de ülkemiz insanının sıcakkanlı kişiliği sayesinde  oldukça iyi ilişkiler kurduk ve ülkemizi iyi bir şekilde temsil ettik diye düşünüyorum. Tabii Nusrat adına ve ülkemize dünya şampiyonu olarak dönmüş olmamız yakışırdı ancak daha ilk katılımımızda tecrübe eksiğimimize rağmen bu dereceyi almış olmamız içimizi biraz rahatlatıyor. Daha ABD'den döneli çok kısa bir süre oldu ancak "Niçin Solar Splash'de Birinci Olamadığımız"la ilgili bir rapor hazırlamaya başladık. Bu yıl kazandığımız tecrübeleri bizden sonra yarışmaya katılacak olan arkadaşlarımıza aktaracak ve önümüzdeki yıllarda şampiyonluğu kimseye bırakmayacağız diye umuyorum.

Sözümü biraz büyüklerimize sitem ederek sonlandırmak istiyorum. Lütfen Türk Genci'ne, Türk Mühendisi'ne güvenin.. Biz, inadımız sayesinde önümüze çıkan türlü zorlukları aşabildik. Fakat daha pek çok proje destek bulamadığı için malesef sadece fikir olarak kalıyor. Bu zorluklar sizlerin destekleri ve güvenini yanımıza alabilmemizle zaten kendiliğinden ortadan kalkacaktır.. Özellikle yat ve gemi inşaa sektörü ülkemizde altın çağını yaşıyor.. Gençleri desteklerseniz bu başarı sürekli olacaktır..

Bu çalışma ve başarılarınızın TurkCADCAM.net Portalı'nda yayınlanmasıyla Türkiye'de modern tasarım ve imalat yöntemlerini kullanan ve yeni ürün geliştirmeye değer veren birçok kişi ve firma yetkilisi sizlerden haberdar olacak; Önümüzdeki sene daha yüksek başarı ve dereceler elde etmek için kendilerinden beklentileriniz nelerdir?

TurkCADCAM.net portalında bizimle ilgili bir haber yapmanız bizi çok mutlu eder; Hem projemizin tanıtılmasıyla ilgili hem de çalışmalarımızda yardımı dokunabilecek kimselere ulaşabilmemizle ilgili...

Biz geçtiğimiz yıl çok orijinal sistemler tasarladık ve bu yıl onlar sayesinde derece alabilmemiz mümkün oldu ancak bu sistemleri İMES'deki küçük atölyelere birkaç YTL indirim yapmaları için yalvararak imal etmemiz mümkün oldu. Bunları daha iyi bir işçilikle CAM olanakları kullanarak imal ettirebilseydik daha başarılı olurduk kuşkusuz.

Örneğin, katıldığımız etaplardan birinde, CNC frezede pervane işlemesi yaptıramadığımız için CAD modelimize uygun olmayan bir döküm pervane ile yarışmak zorunda kaldık. Yine, dümen sistemlerimizde kalitesiz imalat yüzünden kusurlarla karşılaştık...

Bize destek olabilecek kimselere ulaşmamızı sağlayarak bu haberinizin bize yeni kapılar açabileceğini umuyorum.



Daha fazla bilgi için:


İletişim:


Münir Cansın Özden
Takım Kaptanı

E-Posta: ozden@itu.edu.tr
GSM: (505) 400 32 62

 


         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.