Ana sayfa
         
     

Haberler > 03-09-2007 > İki yıllık çalışmanın sonucunda geliştirilen ilk yerli spor otomobil Etox, İTÜ OTAM'da yapılan testlerin ardından seri üretim onay belgesi de aldı:

''İlgi bizi sevindiriyor''

Dünya otomotiv sektörü için olmasa bile Türkiye için bir marka yaratmanın zamanının çoktan geldiğine inandıklarını ifade eden Malkoç, ''Markayı firmalar yaratmaz, o markayı kullanan insanlar yaratır ve sahiplenir. Etox'a sokakta ve internet ortamında vatandaşlarımızın gösterdiği büyük ilgi bu konuda bizi oldukça sevindirdi'' dedi. Etox'un, piyasadaki spor otomobiller arasında ''en düşük yakıt tüketimine sahip araç olacağını'' saivunan Malkoç, standart modelin şehir içinde 5.7, şehirler arasında ise 4.1 litre yakıt tüketimine sahip olduğunu söyledi.

Malkoç, en düşük Ferrari modelinin fiyatı 400 bin avrodan başlarken, Etox'un bunun 5'te biri oranında 100-150 bin YTL fiyat aralığında satışa sunulacağını kaydetti.

''Tanıtımı zafer bayramı'nda yapılacak''

Etox'un geliştirilmesini ''Türk otomotiv sanayinin bir zaferi'' olarak gördüklerini anlatan Malkoç, bu nedenle aracın tanıtımını da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda yapacaklarını söyledi. Yol testlerinin tamamlanmasının ardından hemen seri üretime geçmek istediklerini bildiren Malkoç, Etox'un üç ayrı motor seçeneği ile satışa sunulacağını dile getirdi.

İlk etapta yılda 20 araç yapmayı hedeflediklerini, ilerleyen yıllarda de bu rakamı 500'e kadar çıkarmak istediklerini ifade eden Malkoç, araçlarının her birinin kişinin istediği üzere ayrı ayrı özelliklere sahip olacağını kaydetti.

Malkoç, daha şimdiden Güney Kore'den bir firmanın projeye ortak olmak istediğini belirterek, ''Ancak yerli bir firmayla ortak olmayı tercih ederiz'' dedi. Gerek çizgileri, gerek kullanım özellikleri ve gerek motor çeşitliliğiyle anlatan Etox'un, 125 beygir (hp) gücünde 1500 cc hacminde dizel motor kullanılan standart modelinin yanı sıra 220 hp güç üretebilen 3000 cc dizel ve daha fazla performans isteyenler için de 272 hp güç üretebilen özel bir V6 benzinli motor seçenekleri bulunuyor.

Lamborghini de böyle başlamıştı


Ünlü spor otomobil Lamborghini de benzer bir hikayeyle üretilmeye başlanmıştı. İkinci Dünya Savaşı'nın öncesi ve sonrasında önemli bir traktör üreticisi olan Ferruccio Lamborghini'nin bir Ferrari otomobili vardı.
Ferrari'nin debriyaj aksamının kendi traktörleriyle aynı olduğunu fark eden Lamborghini, Enzo Ferrari ile görüştü ve onu bu konuda eleştirdi. Fakat Enzo Ferrari Lamborghini'yi basit bir traktör üreticisi olarak görerek onu dinleme gereği duymadı. Bunun üzerine Lamborghini, Ferrari'ye rakip kendi spor arabalarını üreterek, Enzo Ferrari'den intikam almaya yemin etti. Daha sonra Ferrari'yi eleştirdiği her konuda Ferrari'den çok daha üstün olan Lamborghini 350 GT'yi yaptı.

Türkiye'nin ilk otomobilini (Devrim) 1965 yılında yaptığını hatırlatan Malkoç, şunları kaydetti:

''Korelilerin o zaman bir otomobili yoktu. İlk 1970 yılında otomobil ürettiler. Şu anda milli gelirlerinin yüzde 80'ini otomotiv sektörü oluşturuyor. Bütün dünyaya araba ihraç ediyorlar. Adamlar araba sattıktan sonra en az bir araba fiyatı kadar da yedek parça satıyorlar. Bizi yıllarca bastırmışlar 'sen yapamazsın, sen edemezsin' diye. Elalem uzaya çıkıyor, biz hala otomobil üretmeyi tartışıyoruz. Biz Osmanlı'nın torunları, Atatürk'ün çocuklarıyız. Bu ülke için bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Etox'u geliştirip, ürettik. Bu benim hayalimdi ve gerçekleştirdik. Bunun Türkiye'de herkese örnek olması gerekiyor. Türkiye'de yapılamayacak hiç bir şey yok, istenirse her şeyi başarabileceğimizi gösterdik. Biz öncü olduk. İnanıyorum ki, bizim ardımızdan en az 8-10 firma daha yakın zamanda benzer çalışmalar yapacak ve bir çok insanımız bu işten ekmek yiyecek. Bugüne kadar tekerler hep ABD, Almanya, İtalya, Japonya gibi ülkeler için dönüyordu. İnşallah bundan sonra Türkiye için dönecek.''

Etox'un test aşamasında eski Ankara Sanayi Odası Başkanı olan Zafer Çağlayan'ın çok destek olduğunu anlatan Malkoç, Çağlayan'a verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Gelen tepkiler çok olumlu

Etox'la ilgili haberlerin basında yer almasından sonra çok yoğun ve olumlu tepkiler aldıklarını dile getiren Malkoç, şöyle devam etti:

''Toplumun her kesiminden çok olumlu tepkiler aldık. Gelen tepkiler bizi çok sevindirdi. Açıkçası biz bu kadar pozitif tepki beklemiyorduk. Geçenlerde Devlet Bakanımız Kürşat Tüzmen'le İstanbul'da bir fuarda karşılaştık. Sayın Tüzmen çok önemli bir iş başardığımızı belirterek, takdirlerini iletti. Hükümet olarak ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi. Bir başka bakanımız da Bakanlar Kurulu'nda Etox'un sözünün edildiğini ve bütün bakanların çok olumlu tepkiler verdiğini anlattı. Tek rahatsızlığımız, Etox'un bazı basın organlarında 'yerli Ferrari' olarak tanıtılması oldu. Bu tamamen Türk mühendislerinin tasarladığı ve Türk işçilerini yaptığı bize has bir araç. Bu nedenle hiç bir başka arabanın ismiyle anılmasını istemiyoruz.''

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.