Ana sayfa
         
     

Haberler > 03-09-2007 > İki yıllık çalışmanın sonucunda geliştirilen ilk yerli spor otomobil Etox, İTÜ OTAM'da yapılan testlerin ardından seri üretim onay belgesi de aldı:

''Sipariş sayısı 9'a çıktı''

Henüz Etox'un lansmanının yapılmamış olmasına rağmen 2'si sanatçılardan olmak üzere 9 sipariş aldıklarını belirten Malkoç, bu siparişleri yıl sonuna kadar teslim edeceklerini bildirdi. Bu sanatçılardan birinin Murat Göğebakan olduğunu belirten Malkoç, diğer sanatçının henüz isminin açıklanmasını istemediğini ifade etti.

Daha önce yılda 500 araç üretme hedefine en erken 2010 yılında ulaşmayı planladıklarını, ancak gelen olumlu tepkiler ve taleplerin 2008 yılında bu hedefi yakalayacaklarını gösterdiğini belirten Malkoç, Etox'a daha geniş kitledeki insanların sahip olabilmesi için fiyatını 75-85 bin YTL'ye indirdiklerini bildirdi.

Gelecek yıl kendi motorlarını da üretmeyi planladıklarını ifade eden Malkoç, Etox'un bir kaç yıl içerisinde motor dahil her şeyiyle Türk malı bir otomobil olarak üretileceğini belirtti.

Bu segmentte hiçbir rakiplerinin olmadığını savunan Malkoç, ''Çünkü biz hem yerli, hem spor, hem de dizel bir araba yapıyoruz. Bu özelliklere sahip başka bir araba üretilmiyor. O yüzden birazda espri olsun diye tek rakibimiz Türk Hava Yolları diyoruz'' diye konuştu.

''Fenerbahçe'ye teklif götürdük''

Ercan Malkoç, Fenerbahçe Spor Kulübü'ne özel Etox üretmek üzere teklif götürdüklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Fenerbahçe'ye, Feneriumlarda satılmak üzere 5-6 tane özel Etox üretmek konusunda teklif götürdük. Sayın Nihat Özdemir'le görüşmelerimiz devam ediyor. Her kulübün kendine özel anahtarlık, telefon, saat gibi ürünleri var. Ancak Real Madrid, Milan gibi büyük kulüpler de dahil olmak üzere dünyada hiç bir spor kulübünün adını taşıyan kendisine özel bir otomobili yok. Eğer anlaşırsak, bu dünyada bir ilk olacak. Dünyada kendisine özel, kendi adını taşıyan otomobil üretilen ilk kulüp Fenerbahçe olacak.''

Malkoç, talep gelmesi halinde Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve diğer kulüpler içinde üretim yapabileceklerini kaydetti.

Eski Milli futbolcu Rıdvan Dilmen'le reklam konusunda anlaştıklarını bildiren Malkoç, reklam teklifi götürdüklerinde Dilmen'in ''En hızlı Türk futbolcularından biri bendim. En hızlı Türk arabasının reklamında da seve seve oynarım'' dediğini ve bunu bir milli görev gibi algıladığını ifade ettiğini söyledi.

Malkoç, herhangi bir aksilik olmazsa Kasım ayında yayınlanmaya başlayacak reklamlarda Türkiye'nin sembollerinden olan Anıtkabir, Boğaz Köprüsü, Çanakkale Şehitliği gibi mekanların yer almasını planladıklarını kaydetti.

Malkoç, Etox'un ayrıca çok izlenen gündemdeki dizilerin ilerleyen bölümlerinde de kullanılacağını belirtti.

''İlk Türk otomobili Devrim'in isim hakkını aldık''

İlk Türk otomobili ''Devrim''in bundan 40 yıl önce geliştirilmesine rağmen üretilmemesine her zaman içerlediğini ifade eden Malkoç, ilk Türk otomobili ''Devrim''in ismini yaşatmak için Etox'un bundan sonraki modelleri düşünülerek, ''Devrim''in isim hakkını aldıklarını belirtti. Malkoç, ''Devrim''in yanı sıra ''Cumhuriyet'', ''Bor'', ''Ceylan'' gibi Türkiye'yle özdeşleşen isimleri de tescil ettirdiklerini belirtti.

''İlk başladığımda 'bu iş tutmaz' dediler''

Oto dekorasyon işini Türkiye'de yapan ilk kişinin kendisi olduğunu ifade eden Malkoç, 1990 yılında bu işe başladığını belirtti. İlk çocuğu doğduğunda Hyundai bir minibüs aldığını ve çocuğunun rahat edebilmesi için yabancı dekorasyon dergilerine bakarak minibüsü dekore ettiğini anlatan Malkoç, daha sonra minibüsü görenlerden gelen talepler üzerine oto dekorasyon işine girmeye karar verdiğini kaydetti.

Malkoç, 1990'da firmayı kurduğunda herkesin ''Türkiye'de bu işin tanınmadığını ve dolayısıyla tutmayacağını'' söylediğini belirterek, şunları kaydetti:

''Oto Dekorasyon işine başladığımda küçücük bir dükkanda 4 kişi çalışıyorduk. Şu an geldiğimiz noktada İstanbul, Ankara, Konya, Antalya, Trabzon ve Almanya'da toplam 8 şubemiz var. Bu şubelerimizde 180 kişi çalışıyor. Bizim başlattığımız iş bir sektöre haline geldi. 12 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor. Şimdi Etox'u üretme fikrimi çevremle ilk paylaştığımda 'Sen delisin. Bu iş tutmaz. Büyükler bu pastayı sana yedirmezler' denildi. Ancak oto dekorasyonda geldiğimiz nokta ortada. Yerli otomobil üretmede de çok iyi bir noktaya geleceğimizden şüphem yok. Biz Türkiye'nin yerli bir otomobili olsun fikrinden yola çıkarak Etox'u ürettik. Bu nedenle herkesin Etox'a destek vermesi lazım.''

Malkoç, şu anda İstanbul yolunda bulunan şubelerinin altındaki 2 bin metre karelik alanda Etox'un üretimini yaptıklarını belirterek, özellikle belediye başkanlarından kendilerine üretim tesisi kurabilecekleri bir alan göstermeleri konusunda destek istedi.

Etox'un İstanbul'daki tanıtımına, Osman Sınav, Oktay Kaynarca, Rıdvan Dilmen, Murat Göğebakan'ın da aralarında bulunduğu birçok ünlü isim katılacak.


Kaynaklar:

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.