Ana sayfa
         
     

Haberler > 14-07-2009 > Ankara'da OSTİM sanayicilerinin oluşturduğu dernek yerli spor otomobil Etox'un üretimi konusunda işbirliğine dahil oldu:

3 gün önce yeni bir gelişme yaşandı; Ankara'da OSTİM sanayicilerinin oluşturduğu dernek (OSİAD, OSTİM Sanayici ve İş Adamaları Derneği) Etox üretimi konusunda işbirliğine dahil oldu. Dernek üyelerinin önemli bir kısmı Türk Traktör'e parça tedariki sağlıyor. Peki bundan sonra ne olacak? Atılan imza Etox'un başarılı bir Türk otomobili olarak tek adetlik konseptten seri üretime geçmesini sağlayacak mı?

Malkoç, “OSTİM ve Anadolu sanayicisi Türkiye'nin otomobilini üretmek için iş başında, hayalle başlayan proje gerçeğe dönüşüyor” diyerek yerel ve merkezi idareden seri üretime geçilmesi sürecinde destek talep etti.

Etox'un üretilmesi için işbirliği projesinde yer alan İç Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Mehmet Akyürek ise Türk ve Anadolu sanayicisinin önemli bir kriz ortamından geçtiğini belirterek, krizi aşmada yeni yöntemler bulunması gerektiğini, güçlü birliği halinde yerli otomobil Etox'u üretip 60 yıllık bir rüyayı gerçekleştirmenin bu anlamda önemli olduğunu söyledi. Akyürek, Etox'un yüzde 100 yerli olduğunu, akü, dövme parçaları, farları ve kauçuklarının Anadolu sanayicisi tarafından üretildiğini belirtti.

OSİAD Başkanı Adnan Keskin de konuşmasında, Türkiye'nin bir çok yabancı otomobil firmasının üretim üssü olduğunu, diğer yandan ise kendi otomobilini kesinlikle yapamadığını ve projenin güç birliği içinde hayata geçirmek için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

OSİAD Güç Birliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıfkı Güvener de yaptığı konuşmada, projenin zor olduğunu, oluşturdukları çalışma grubundan alınacak sonuçların ardından otomobilin üretilmesi için düğmeye basacaklarını anlattı.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise belediye sınırlarında bulunan OSTİM'de üretilmesi düşünülen Türkiye'nin ilk yerli ve spor otomobil Etox'un üretimine başlanılması için ellerinden gelen ne varsa yapmaya hazır olduklarını, merkezi idarenin de projeye destek olması gerektiğini söyledi.

Etox için işbirliğine ilişkin konuşmaların ardından Malkoçlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Malkoç ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Etox'a binerek deneme sürüşü yaptılar.

Ertex şirketi tarafından sıfırdan geliştirilen Etox, tek kapılı, dört koltuklu spor bir otomobil. Çizim aşamasından kil modele, oradan CATIA yazılımı üzerinde birebir uygulamalara ve sonucunda montajının yapılmasına kadar tüm aşamaları kateden Etox'un üzerinde Fransız bir markadan alınan dizel motor bulunuyor. 1,4 litrelik motor 125 beygir güç sunuyor. Buna mukabil, 1,4 tonun üzerindeki modeli 13 saniyede 0'dan 100 km\saat hıza çıkarıyor. Üstelik şehirdışında 100 km'de sadece 4,1 litre yakıt tüketiyor. Bir km yol aldığında atmosfere 117 gram karbondioksit bırakıyor. Bu verilere göre Etox, süper spor bir model olmaktan öte ulaşılabilir bir spor otomobil sınıfında.

Etox'un üretilmesi sürecinde 1 tasarımcı, 2 makine mühendisi, 1 uçak mühendisi ve 20 teknik mühendis olmak üzere 20 teknik personel çalıştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Otomotiv Ana Bilim Dalı akademisyenleri tarafından, Otomotiv Teknolojileri Ar-Ge Merkezinde (OTAM) 33 ayrı testten başarıyla geçen Etox, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca verilen ERT40 araç tip onay belgesine de sahip.

Dünyada G segmenti otomobil kategorisinde tanınan Etox'un değeri 30-35 bin euro arasında değişiyor. OSİAD Güç Birliği A.Ş. tarafından Etox için şimdiden Avrupa Birliği ülkelerinden müşterilerin de yer aldığı 500 siparişin verildiği ve otomobilin üretilmesinin iki hafta kadar bir süre aldığı ifade edildi.

İlgili haber > 03-09-2007 > İki yıllık çalışmanın sonucunda geliştirilen ilk yerli spor otomobil Etox, İTÜ OTAM'da yapılan testlerin ardından seri üretim onay belgesi de aldı:
Etox'un günümüz otomotiv firmalarının tüm tasarım ve prototip üretimlerini kapsayan süreçleri içinde barındıran iki yıllık çalışmanın sonucunda geliştirildiğini ifade eden Malkoç, prototip hazırlama aşamasında tasarım ekibi de dahil 46 Türk personelin görev aldığını belirtti...

 

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.