Ana sayfa
         
     

Haberler > 14-07-2009 > Ankara'da OSTİM sanayicilerinin oluşturduğu dernek yerli spor otomobil Etox'un üretimi konusunda işbirliğine dahil oldu:

 

Avrupa'da birçok örneği var

Bugün dünyada bir otomobil fabrikasının ortalama 150-200 bin adetlik üretim rakamına ulaşmaması halinde verimsizliği tartışılıyor. Bazı yerler kapatılarak diğer fabrikaların bu konuma gelmesi sağlanıyor. Türkiye'de yapılan üretimlerin hep yabancı ortakla bu büyüklüğe ulaşmış olmasının altında bu gerçek yatıyor. Ancak bu gerçek Etox'un yola çıkmasının önünde bir engel değil. Otomobil dünyasında sadece dev markalar ayakta kalmıyor. Özellikle "niş" olarak adlandırılan bazı sınıflarda Avrupa'da onlarca farklı küçük markalar yaşıyor.

Pagani Zonda gibi yılda 10 adet tamamen el üretimi araç ortaya çıkarıp bunu Ferrari, Lamborghini'den daha pahalıya satabilen şirketler var. Bu listeye Fisker, Spyker gibi markaları eklemek mümkün. Ancak en ilginç olanlarından biri İsveçli Koenigsegg. Zira Saab markasını GM'den satın alan bu şirket yılda sadece 15-20 adet super spor otomobil üretiyor. Oysa satın aldığı Saab'ın yıllık üretimi 100 bin civarında. Yani, Etox doğru bir konumlanma ile gayet başarılı bir Türk otomobil markası olabilir, çok yüksek olmayan üretim rakamlarına rağmen öne çıkabilir.

İlgili haber > 03-09-2007 > İki yıllık çalışmanın sonucunda geliştirilen ilk yerli spor otomobil Etox, İTÜ OTAM'da yapılan testlerin ardından seri üretim onay belgesi de aldı:
Etox'un günümüz otomotiv firmalarının tüm tasarım ve prototip üretimlerini kapsayan süreçleri içinde barındıran iki yıllık çalışmanın sonucunda geliştirildiğini ifade eden Malkoç, prototip hazırlama aşamasında tasarım ekibi de dahil 46 Türk personelin görev aldığını belirtti...


Kaynaklar:

 
         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.