Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > ASKAM Fargo Hi-Ex kamyon modeli için ürün geliştirme çalışmaları:

Şoför koltuğunun ve direksiyon yerleşmesinin ergonomik analizleri için bir çalışma yapıldı mı?

Erdinç Karaüç: Direksiyon ve yolcu koltuğunda türettiğimiz araçtaki mevcut durumunu aynen koruduğumuzdan yeni bir çalışma yapma gereği duymadık. Zaten yeni aracın gerçekleştirilmesi için bize 8 ay gibi kısa bir süre verilmiş olduğu için buna kaynak da ayıramazdık.

Halojen lambalı farlar için seçim ve uygulamayı nasıl yaptınız?

Erdinç Karaüç: Far veya aydınlatma elemanlarının tasarımı ayrı bir uzmanlık alanı olduğundan Hella firmasının üniversal aydınlatma elemanlarını kullandık, bu elemanlar firma tarafından bahsettiğiniz testler yapılmış ve "E" onayı dediğimiz Avrupa Regülasyonlarına uyumlu olduğu belgelendirilmiştir (komponent onaylı). Biz aracın görüşüne uygun olacak şekilde ve AB regülasyonlarına bahsedilen ölçülerde yerleştirdik.

Aracın sac parça kalıplarının tasarım, analiz ve imalatı nasıl yapıldı?

Erdinç Karaüç: ASKAM olarak piyasa araştırmaları ve rakiplerle mukayese yaparak kabin ebatlarını tespit ettik. Bu veriler doğrultusunda tavan sacları ve yan panel saclarının yüzey modellerini CATIA'da oluşturduk. Bu datalara göre ağaç model hazırlayarak sac kabine uyumunun onayını aldık.

Daha sonra bu parçaların kalıp tasarımı için Form 2000 A.Ş. ile ortak bir çalışma başlattık. Kendileri LS-DYNA kullanarak sac parçaların kalıplanabilirliğini analiz ettiler. Buna göre parçaların yüzey dataları tarafımızdan uygun hale getirilerek kalıp tasarımı son halini aldı. Kalıpların CNC tezgahlarla işleme hizmetini de Form 2000'den aldık.


LS-DYNA ile Form 2000 A.Ş.'de yapılan tavan sacı derin çekme simülasyon sonucu.

Not: Bu üç animasyonu avi formatında toplu olarak indirmek için tıklayınız; tavan-sac-form-sim.zip (4MB)

 


Tavan sacı kalıbı Form 2000 A.Ş.'de CNC freze tezgahında işeniyor.

Aracın piyasaya çıkabilmesi için çarpışma, devrilme vb. hesaplarının veya testlerin yapılması gerekti mi?

Erdinç Karaüç: Ülkemizde çarpma ve devrilme gibi testleri ihtiva eden AB regülasyonları zorunluluğu olmadığından, ayrıca yeni modeli, gerekli testleri zaten sağlamış mevcut bir araçtan türettiğimiz için buna gerek duymadık. Sıfırdan kabin tasarımı yapılırsa sonlu elemanlar ve testler yapmak mutlaka gerekecektir.

Hava filtresi üzerindeki büyük logonuz da göze çarpıyor. Bu hava filtresini kim tasarladı? Tasarımda nelere dikkat edildi?

Erdinç Karaüç: Hava filtresi aracın motor ve yürüyen aksamından sorumlu olan Şasi ve Motor Aksamı Bölümü tarafından gerçekleştirilmiştir. Burada esas alınan, türettiğimiz aracın hava filtresinin (Bu parça baca olarak adlandırılır ve şasinin yan tarafında bulunan filtreye hava girişini sağlar) kesitleri örnek alınarak ve motor üzerinden sensörler vasıtası ile hava direncinin ölçülmesi yolu ile gerekli düzeltmeler yapılarak gerçekleştirilmiştir.

Tasarımlarınızı korumak için hukuki önlemler aldınız mı?

Erdinç Karaüç: Evet, yeni tasarlanan parçaları ve model ismini, başkaları tarafından kullanılmasını önlemek için Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdik. Tabii bu yedek parçalar için de geçerlidir.

Seri imalata geçilecek model için kararı nasıl verdiniz?

Erdinç Karaüç: Kararı çok zor verdik. Yaklaşık 40 yıllık bir firmayız ve Amerikan tarzı ve muhafazakar bir anlayış ağır basmaktaydı. Ama Patronumuz Sayın Hakan Çiftçi bir otomotiv tutkunu, farklılık peşinde koşan bir insandır. Burada yenilikçilerle gelenekçiler arasında tatlı bir rekabet oldu. İki tarafı da ikna ettik. Hakan Ertem Bey aracın uzaktan nasıl daha iyi görünebileceği ve olması gereken dış görünüşü konusunda yönetimi ikna etmek için konu hakkında detaylı bir bilgi sundu. Böyle bir ikna yöntemleri oldu. Büyük bir çoğunluğu şu andaki aracı beğendi.

Karar safhasında bayilerinizle bir toplantı yaptınız mı? Onlardan bilgi aldınız mı?

Erdinç Karaüç: Karar safhasında projenin gizliliği açısından bayilerimizle böyle bir çalışma yapamazdık. Zaten daha önce ASKAM Geleceğe Bakış Toplantıları'nda "Müşterilerimiz ne istiyor? Neden şikayet ediyor?" diye bayilerimizden elde ettiğimiz bilgiler mevcuttu. İki modelin gerçek ölçekli prototipini imal ettik. Satış grubuyla üst yönetim bu prototipleri gördü. Sonuçta onlar birine karar verdiler.


Satış grubu ve üst yönetim ilk prototipleri incelerken.


İlk iki prototip içinden bu model seri imalat için uygun görüldü

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.