Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > Otokar SULTAN Midibüs Tasarım ve Geliştirme Süreci*:

*Bu rapor, Otomotiv Sanayiinde İşbirlikleri II:"Endüstriyel Tasarım ve Ürün Geliştirme" konferansında yapılan sunumdan derlenmiştir.

Kudret Önen
Genel Müdür
Otokar Otobüs Karoseri Sanayi A.Ş.
22 Ekim 2004 Sabancı Center, İstanbul


Geçtiğimiz yıl 40. yılını kutlayan Otokar, Türk otomotiv sanayinin en eski şirketlerinden biridir. "Magirus-Deutz" lisansı altında otobüs üretimine başlayan, Türkiye'de belli bir döneme ismini vurmuş 'Apollo', 'Magirus' otobüsleri ile tanınan Otokar, bir bankanın satışıyla Koç Grubu'na geçmiş ve 1970'den itibaren de tamamen kendi dizayn ettiği araçlar üzerine konsantre olarak imalatını sürdürmüştür.

Bugün İstanbul'da nerdeyse her gün 1 ila 2 milyon civarında insan taşıyan minibüsleri Otokar üretmektedir. 1984'lerde şirket büyüme stratejisi olarak başka bir alan tanımlamış ve 1987'de askeri araçlar imalatına başlamıştır.

OTOKAR ürün gamı

1990'ların başında hafif zırhlı araçlar imalatına başlamış; 2002'de de "İstanbul-Fruehauf' ile "Otokar" birleşmiştir. Böylelikle, Otokar ürün gamına semi-treyler, treyler ürünleri eklenmiştir. Yine 2002'de, otobüsçülük tekrar canlandırılarak, "Sultan" midibüsler üretilmeye başlanmıştır. Neticede Otokar geniş bir mamül gamına sahip olmuştur.

1963, lisans altı otobüs imalatı (Deutz)
1970, kendi dizaynı minibüs
1970, kendi dizaynı küçük otobüs

Otokar'ın gelişme stratejisi kısaca analiz edilirse; faaliyete başladığı 1963 yılında ürettiği ancak sonrasında birtakım nedenlerle bırakmak zorunda kaldığı ilk otobüslerin; sonrasında minibüs ve küçük otobüslerin lisans altında değil; kendi dizaynı olarak üretildiği görülmektedir.

1970'li yıllardan bu yana 80S4.5, 85ES gibi ve son olarak da sağda görülen M2000 modeli ile pazarlanan minibüsümüz neredeyse 25 yıldır Otokar tarafından dizayn ve imal edilmektedir.

M2000 "dolmuş" taşımacılık alanının en önemli araçlarından biri olmuştur.

1984, kendi dizaynı otobüs (131-11B)
2002, kendi dizaynı küçük otobüs

1984'lü yıllarda tekrar otobüsçülüğe dönerek, "131-11B" adı verilen tamamen Otokar lisansıyla otobüs imalatı başlamıştır. Askeri işlerdeki büyüme nedeniyle otobüsçülüğe ara verilmiş; askeri işlere ağırlık verilmiştir. Otobüsçülük kısa bir süre bırakılmış, ancak 2002'de tekrar Otokar dizaynı küçük otobüsler üretilmeye başlanmıştır.

1987, Land Rover lisansı ile taktik araçlar
(40 adetin üzerinde kendi dizaynı özel araç)

Askeri taktik araçlarda, 1987 yılında 'Land Rover'la lisans altında başlanılan imalat, bugün hala devam etmektedir. Bugün Türkiye'de 20 bin adet Land Rover Defender üretilip satılmasını sağlayan unsur ise, 'Land Rover'ın kendisinin yanında Otokar'ın ona eklediği 40'ın üstünde değişik modeldir. Bugün ordumuz 3.5 tondan 4 tona kadar, istediği bir Otokar 'Land Rover Defender' aracını bulabilmektedir. Bu da tamamen Otokar'ın özgün tasarımları ile ortaya çıkmıştır.

1990, Land Rover şasi üstüne zıhrlı araçlar
1993, monokok gövdeli zıhrlı araçlar

1990 yılında Land Rover ile yarı lisans altında başlayan zırhlı araçları; hemen arkasından şasisiz, tamamen Otokar dizaynı bir zırhlı araç takip etmiştir. Onun ardından 6.5 tonluk daha büyük, yine şasisi olmayan bir zırhlı araç üretilmiştir. Bugünlerde Otokar 8x8, 26 tonluk büyük bir zırhlı araç projesi üzerinde çalışmaktadır. Burada önemli olan nokta; lisans altında başlayan bir çalışmayla, mühendisliğin ve özgün tasarımların nereye geldiğidir.

1997, monokok gövdeli zıhrlı araçlar
2001, 8x8 25 tonluk zıhrlı araç proje aşamasında

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.