Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > IDW - ADesign 2005 Fuarı (13-20 Eylül 2005):

Zafer Uluçay, ZuluDesign: Biz sadece otomotiv sektöründe iş yapmıyoruz. Ürün tasarımı da yaptığımız için bu makineleri de sergiliyoruz. Bu makineleri EKSEN firması için tasarladık. Bu firma da bu ürünleri "Arçelik ve BEKO" adı altında bu firmalara verdi. Bu ürün 100 derecenin üstünde buhar püskürterek hijyen sağlıyor. Üstelik hiçbir temizlik maddesi kullanmadan temizlik yapmış oluyorsunuz. Bu temizliği en çok çocuk odasında, çocuğun oyuncaklarında kullanabiliyoruz. Bütün zemin döşemeleri, camlar, perdeler her türlü zemin için çok kullanışlı bir alet. Araç temizliklerinde de kullanabiliyoruz. Yağ lekeleri vs. çok kolay çıkartılıyor. Motosiklet, bisiklet gibiaraçların temizliğinde de kullanabiliyoruz...

Bu ürünün tasarım hakkı Arçelik'e mi devredildi?

Zafer Uluçay: Bu ürünün tasarım hakkı EKSEN Makine'de. EKSEN Makine için tasarlanmış bir ürün. EKSEN Makine ile Arçelik arasında olan bir ilişki doğrultusunda yön verilmiş bir ürün. Özetle, pazarlamayı Arçelik üstlenmiş durumda. Üretimini ve tasarımını EKSEN makine yapıyor.



T-Design Standı: Tasarımcı Murat Armağan ile yapılan Röportaj:

T-Design ne zaman, nasıl kuruldu? Ekibiniz hangi özelliklere sahip?

Murat Armağan: T-Design, teknoloji konulu tasarımlar ve sistem tasarımları üreterek ticari yenilikler getirmek, patent nitelikli hayatı kolaylaştıran tasarımlar üretmek, benzeri projeleri destekleyerek ticari değer kazandırmak amacıyla kurulmuştur. Tasarım ve ürün geliştirme hizmetlerindeki kurumsal yapıların azlığı ve önümüzdeki uluslararası rekabet koşullarında, yeni ürün geliştirme stratejilerinin firmalar için öneminin artması, T-Design tarafından potansiyel olarak görülmüş ve hedef alanını oluşturmuştur. T-Design, farklı sektörlerdeki firmaların mevcut üretimlerinde ürün geliştirme danışmanlığı yaparak ürünlerine değer katmakta veya yeni ürünler geliştirerek rekabet avantajı elde etmelerini sağlamaktadır.

 

Üretici firmaların tasarım ihtiyaçlarının tanımlanması, ürün stratejilerinin anlaşılması, üretim koşullarının bilinmesi, ürün geliştirme süreci için önceliklidir. T-Design araştırma sürecinde yer alan bu adımlar, rakip ürünlerin performans analizi, kullanıcı alışkanlıklarının öğrenilmesi gibi araştırmalar ile desteklenerek iş sürecinde uygulanacak modeli belirler. Model, ürün tasarımı sürecinin her adımında, edinimlerin ve bilgilerin doğru kullanımı sağlayarak sonuca hızlı ve güvenli biçimde yaklaştırır.

Deniz Taksi Projesi nasıl doğdu?

Murat Armağan: Deniz Taksi bizim periyodik olarak yaptığımız workshoplardan birinde ortaya çıkmış bir fikir. Aslında Deniz Taksisi projesine sadece tekne tasarımı olarak bakarsak çok dar bir açıdan bakmış oluruz;

Deniz Taksi'yi bir sistem olarak tasarladık. Yönetim sistemleri, duraklar ve deniz taşıma aracı olarak üç bölüme ayırdık. Deniz taksinin yolcu taşıma işlevine uygun olarak tasarım çalışmaları sürerken, yolcu iniş binişinin yapılacağı duraklar için güvenliğin ön planda olduğu çözümler üretmeye çalıştık. Bunun yanında da sistemin beyni olan "Yönetim ve Yönlendirme Sistemi"ni tasarladık. Bu, çağrı merkezi, coğrafi pozisyon belirleme (GPS), filo takibi ve yönlendirme gibi bir dizi teknolojiyi barındıran sistem, yazılım ve donanım alt yapısı ile de uzun ve zahmetli bir iş geliştirme süreci aslında...

Büyük resim için tıklayınız

İlk kez Mart ayında denize indirdiğimiz prototip ile test çalışmaları devam ediyor. Bu prototipi İstanbul Tasarım Haftası kapsamındaki fuar alanında sergiliyoruz. Bu prototipin üretilmesi yaklaşık altı aylık bir süre aldı. Öncesinde 1.5 yıllık bir mühendislik çalışması söz konusu. Mühendislik çalışmalarda doğal olarak CAD/CAM teknolojileri kullanılarak yapıldı. Bilgisayar ortamında aracın deniz üzerinde çeşitli deniz koşullarındaki davranışları simüle edildi ve özellikle alt gövdenin tasarımı tamamen bilgisayar verilerinden yola çıkarak yapıldı. Biz çeşitli gövde tiplerinde denemeler yaptık. Sonunda su üzeri hareketliliğe en iyi cevap veren katamaran gövdede karar kıldık. Bilgisayar ortamında yaptığımız ergonomik analizlerle yolcu yerleşimleri kullanım alanlarını tasarlayarak bu gün prototipte gördüğünüz tasarım ortaya çıktı.

Proje ne kadar zamanınızı aldı?

Murat Armağan: Proje 3,5 yıl sürdü. İlk bir yılı tamamen araştırma ile geçti bunun paralelinde tasarım eskizleri de yapılıyordu tabii bir çok el çizimi yapıldı. Şu anda proje bitmiş sayılmaz aslında. Şu sıralar yoğunlukla "Yönetim ve Yönlendirme Sistemi" üzerine çalışılıyor. Ayrıca uygulanacağı her kente göre bu sistemin yapısı farklılaşıyor. Ayrıca farklı tasarım modelleri ve Deniz Taksi sistemine entegre edilebilecek diğer operasyonel deniz araçları üzerine çalışıyoruz.

Dünya'da benzer uygulamalar var mı?

Murat Armağan: Dünya da "Deniz Taksi Sistemine" benzer bir uygulama yok. Bunun sebebi teknolojik olarak bazı fonksiyonların henüz uygulanabilir olması. Örneğin herhangi bir yerden sipariş verebilmek için Mobil iletişim araçlarına ihtiyaç olması gibi. Bu sistem tasarımı alanında bir ilktir. Eğer yurt dışındaki kıyı kentlerde uygulamaya başlarsak. Sistem tasarım ihracatı, sistem kurulumu ve işletmeciliği alanında bir ilki gerçekleştirmiş olacağız.
Sistemin en büyük avantajı hat ve saat bağımsız olarak bir deniz aracını tıpkı bir kara taksisi gibi istediğiniz anda kullanabilme imkanı yaratmaktadır. Ayrıca küçük ölçekte yolcu taşıma alanında son derece güvenli ve konforlu bir yolculuk sağlamaktadır. Özellikle İstanbul gibi trafik sorunu olan ve iki yaka arasındaki gelişlerin yoğun olduğu kentlerde tüm bölgede homojen bir taşımacılık ortamı meydana getirmektedir.

Tasarım sürecinde hangi CAD yazılımlarını kullandınız?

Murat Armağan: Tekne gövde tasarımı ve simülasyonlarda Autoship (www.autoship.com) kullanıldı. Durak sistemi ve birçok mekanik noktanın çözümünde ise T-Design bünyesindeki projelerde standart olarak kullanılan Pro/ENGINEER yazılımından yararlandık.

Büyük resim için tıklayınız

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.