Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > Ar-Ge ve tasarım yönetimi:

Ürün Tasarım Sürecinde Fikir Üretme - Zaman Grafiği

 

ÜRÜN STATÜSÜNE GÖRE BAŞARILI TASARIM

Ürün Statüsü Nedir?

  • Ürün Statüsü kavramı bir ürünün tüm kavramsal tasarımının gerçekten statik (durağan) mi, geçici olarak statik mi, yoksa dinamik (değişen) mi olduğunu anlatmak için kullanılmaktadır.
  • Statik ürünlerin tasarım ve üretimiyle uğraşan firmalara statik firma denmektedir. Eğer bir firma buluşa ve yeniliğe dayanan dinamik ürünler üretiyorsa, dinamik bir firmadır.


Statik ve Dinamik Ürün

  • Dinamik ürünler için "buluş", "radikal", "hızlı", hatta "yüksek teknoloji" gibi kavramlar kullanılırken; statik ürünler için "gelişen", "hakim", "olgun", "yavaş", "geleneksel" gibi kavramlar kullanılmaktadır.
  • Statik ürünlerin ilk şartlarına bakılarak geleceğinin tahmin edilmesi kolaydır. Dinamik ürünlerin ise oldukça değişken ve kestirilemeyen şartları vardır.
  • Statik ürünün tasarımı yavaş yavaş, artımlı geliştirilir. Kavramsal tasarımının değişmesi söz konusu değildir. Dinamik bir ürünün tasarımı, kavramlarda radikal değişiklikler içeren buluşlara dayanarak değişir.


S-EĞRİSİ


a: Statik Ürün, b: Dinamik ürün


Neden Ürün Statüsüne Bakılmalıdır?

  • Şirketin kaynaklarını gerektiği yerlerde ve maksimum verimlilik meydana getirecek şekilde kullanması için,
  • Ürün statüsündeki değişiklikleri önceden tahmin ederek gerekli tedbirleri alması, fizibilite analizleri, adaptasyon programları ve gerekli yönde yatırımları yaparak kendini yeni duruma hazırlaması için gereklidir.

(*) Not: Bu yazı AÇIKKAYNAK EĞİTİM BİLİŞİM A.Ş. tarafından verilen eğitim seminerlerine örnek olarak web sitelerinde yayınlanan bir prezentasyondan derlenmiştir: www.acikkaynak.com

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.