Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > BMC Megastar'ın Endüstriyel Tasarım Serüveni:

Ürün tasarımı ile birlikte prototip tasarım doğrulama testleri başlar. Prototipler, gördüğünüz gibi, kendisine özgü prototip "jiks"ler üzerinde yapılır. Bunlar, seri imalat aparatları ve ekipmanları değildir. Ayrıca, teorik doğrulamanın desteklenmesi ve kesinleştirilmesi amacıyla yol testleri yapılır. Bu üründe aşağı yukarı yüze yakın geliştirme prototipi ve milyonun üzerinde kilometre yapıldığını söyleyebilirim. Çok önemli bir olgu da, neticede bu ürünler müşteriye gidecektir. Biz, müşteriler arasında aklına, fikrine, bilgisine, tecrübesine güvendiklerimizi davet edip, biraz da gizlilik ölçüsünde müşteri doğrulama testleri de yaptırıyoruz ürünlerimizde.

 

Ürün belgelendirme, hakikaten sektörümüzün bir sorunu. Bunun için yurt dışına gitmek mecburiyetinde kalıyoruz. Yurt içinde yetkili servislerin akredite olması ve bizim yurt dışına giderek hem zaman hem para kaybına uğramamızın önlenmesi devletten beklentilerimiz arasındadır. (Türkiye'den alınan "tip onay belgeleri"nin birçok ülkede geçerliliğinin olmayışı, bu onaylar için Avrupa onay kuruluşlarını kullanma mecburiyetini doğurmaktadır. Ulusal teknik servis kuruluşlarının akreditasyonu bir an önce sağlanmalıdır.)

Pilot ve seri üretim fazına geldiğimiz zaman, artık ürünle ilgili her türlü üretim hattı tüm ana ve yan postalarıyla birlikte hazırlanmış, faal hale getirilmiştir. Bu arada şunu da söylemek istiyorum, biz sadece ürünümüzü değil aynı zamanda prosesimizi de özgün bir biçimde tasarlıyor ve geliştiriyoruz, bu noktada yetişmiş çok önemli insan gücümüz var.

Kırkıncı yılını idrak ettiğimiz şirketimizde 80'li yıllarda çok temel bir karar verildi; biz bağımsız mı olacaktık, yoksa bir ebeveynle birleşecek miydik? Bu noktada stratejik bir karar verdik ve bağımsızlığa karar verdik. O zaman oldukça fazla eleştirildik Ancak kendi özgün tasarımımızı kendi özgün prosesimizi geliştirmek üzere kendi insan gücümüze, iç dinamizmimize inanarak yola devam ettik. Bugün bunun faydalarını görüyoruz, çünkü yaparak öğrenmek kadar güzel bir şey yok. Yaparken öğrenebiliyorsunuz. Karar verme özgürlüğünüz sizi bazı hatalar yapmaya itebiliyor ama bunun faturasını tecrübe birikimi olarak tekrar muhafaza edebiliyorsunuz. Bu açıdan bütün ürün ve proses kendi bünyemizde, ürün ve metot geliştirme mühendisleri tarafından geliştirilmektedir.

Biraz rakam vermek gerekirse, "Megastar" haddizatında 22 üyeli bir ailedir. Bunlar için aşağı yukarı 40 milyon dolar yatırım yapılmıştır. 74'ü mühendis olmak üzere 233 kişi bu projede sürekli olarak çalışmıştır. Toplam 1325 kalem malzeme 190'a yakın firmadan temin edilmiştir.

1200 civarında kalıp aparat imal edilmiştir. Ayrıca Ar-Ge harcamaları için, çok teşekkür ediyoruz, TÜBİTAK-TİDEB'den de destekler sağlanmaktadır, bu çok önemlidir. Katma değer içerisinde en kapsamlı olanı R&D'dir. Buna ne kadar destek verilse azdır, çünkü bu insan gücünün yetişmesi demektir. Biz, açıkça söyleyelim, kendi gücümüze inanıyoruz. Takip eden değil, takip edilen olmak istiyoruz ve bu anlamda yaptığımız işlerle kendimize güvenimiz sürekli artmaktadır.

Megastar ürün hayat eğrisi
Dünyanın 50 ülkesine ihracat yapıp teknoloji de
satıyor olduğumuza göre, bunun gelişmemesine bir sebep yoktur diye düşünüyoruz. Hayat eğrisine baktığımız zaman şemada gördüğünüz sadece üretim kısmı. Tabii ki müşterinin elinde buna paralel olarak devam eden bir kullanım ömrü olacaktır. Megastar'dan beklentimiz, 2021 yılına kadar devam edecek ömründe 250.000-500.000 arasında araç üretip satmaktır.

Bu vesileyle "Megastar"a bahtı açık olsun diyorum. Beni dinlediğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun. Sorularınız varsa lütfen alayım.

Soru:
Ben bir şeyi çok merak ediyorum, "Megastar"ın parçalarının yüzde kaçı yerli?

Muharrem Erkan:
Şimdi şöyle söyleyeyim, belki biraz onu açmak lazım. Biz milli bir şirketiz ama içine kapalı, yurt içinde kalan bir şirket değiliz. Vizyonumuza baktığınız zaman, hedefimiz dünya markası olarak varlığımızı sürdürmek. Dolayısıyla, 150' den fazla yurt dışı fırmayla birlikte çalışıyoruz. Enternasyonal bir firma olma vasfımız var.

Yerli kısmına baktığımız zaman, BMC bünyesinde aşağı yukarı yurt dışından getirdiğimiz miktar %20 civarıdır. "Megastar"da böyledir ama bu genel olarak BMC'nin tüm ürün yelpazesi için geçerlidir. Üründen ürüne bu rakam değişmektedir, ortalama rakamı verdim ve tabii dünya markası olmak için de temel hedefimiz dış ticaret dengesini kurmaktır. Bu anlamda hedefımiz, asgari, ürünümüzün %25'ini yurtdışına satmaktır. Niye bu fark diyecek olursanız, %5, yan sanayiden aldığımız üründe de ithal katkısı var, onu da kompanse etmek için.

Başka bir deyişle bizim dünyaya ihtiyaç duyduğumuz kadar dünyanın da bize ihtiyaç duyması temel amacımız. Ürettiğimiz ürünlerle müşterimize ulaştığımız zaman, şunu çok iyi bilelim arkadaşlar, hiç kimse kara kaşımız kara gözümüz için bizim ürünümüzü almaz. Müşteriye ulaşmanın yolu, ona başkasından daha fazla kazandırmanın yolunu bulmaktan geçer. Eğer siz, ürününüzle müşterinize başka rakiplerden daha fazla para kazandırıyorsanız o size gelir.

Soru:
Yan sanayi seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Çeşitli yöntemleri var, aynı soruyu Murat Bey'e de soruyorum.

Muharrem Erkan:
Şöyle söyleyelim, haddizatında hiçbir şey bir anda ortaya çıkmamıştır. Bütün bilim, insanlık tarihi boyunca gelişen bütün bilim, hepimize kalan mirastır. Söylemek istediğim şu; kırk yıllık bir tarihimiz var. Kırk yıllık tarihimiz içerisinde 500'ün üzerinde firma geliştirmişiz, birlikte var olmuşuz, aynı gemideyiz. İşte onlarla birlikte çalıştığımız zaman sinerji oluşturma imkanımız var. Tek başına ana üretici olmanın hiçbir anlamı yok. Bana sorarsanız, benim gücüm birlikte çalıştığım arkadaşlarımdan geliyor. Tek başıma bir şey ifade etmiyorum. Dolayısıyla BMC, yan sanayiyle bir bütün. Şimdiye kadar, biraz önce de söyledim, aşağı yukarı 15 yıllık tarih içerisinde 70 tane ana- ürün üretmiş. Bunlardan 22 tanesi "Megastar". Bunun tecrübesiyle her şey kolay oluyor, çok kolay oluyor. Ama bu yatırımı yaptıysanız, bu tecrübe birikimine sahipsiniz.

Soru:
Gündüz Ulusoy, Sabancı Üniversitesi. Ticari araçların ürün geliştirme sürecinde zaman içinde bir kısaltma sağlayabildiniz mi? Örneğin iyi uygulamaları değerlendirmek gibi kurumsal öğrenme yöntemleri kullanarak.

Muharrem Erkan:
Tasarım süreci, aslında otomobil ve ticari araçta farklılık arz ediyor. Otomobil ile ticari araç arasında gerçekten vasıf olarak da çok büyük farklar var. Biz, BMC olarak ticari araç ürettiğimiz için otomobil süreçlerinden bahsetmiyoruz. Otomobilde süreçler giderek 24 aylara indi. Face-lift'lerle birlikte de ürün ömrü 5 yılları geçmiyor artık. Ama ticari araçta böyle değil.

Ticari araçta bugün gelinen noktalarda, aşağı yukarı 5-6 yıl normal geliştirme sürecidir, üretim süreci yaklaşık 20 yıldır, bir o kadar da kullanım ömrü var. Her geçen gün bu süreçler süratle kısalacak. Biz, gelecekteki stratejilerimize baktığımız zaman 2 veya 3 platform sonrasını görebiliyoruz. Çünkü geliştirme süreci 5-6 yılsa, ömür süreci de 20 yılsa, iki platforma baksanız, üç platforma baksanız, beşer yıl faz farkıyla en azından 20-30 yıla bakmanız gerekiyor. Denilebilir ki, 20-30 yıl içerisinde ne olacak? Olacağı kestirmek, gelecekle ilgili hiçbir şey kesin değildir, önce bunu ortaya koymak lazım. Gelecekle ilgili şeyler ancak tarihinize bakarak tahmin edilebilir.

O yüzden, hocama teşekkür ediyorum, otomotiv sanayiinin Türkiye içindeki tarihçesini çok güzel özetledi, ben fevkalade faydalandım. Dedim ki, o bilgi birikiminin üzerine biz de bir şeyler inşa etmişiz. Hiçbir şey tesadüfen meydana gelmez. Onun için geçmişin, tarihin mirasçıları biziz. Ama tarihi bizden sonrakilere devrederken yüzümüzün akıyla devretmenin peşinde olmalıyız.


Not: Pininfarina ile ilgili bir rapora designophy sitesinden (www.designophy.com) erişilebilir:
http://atlas.cc.itu.edu.tr/~ensicia/designophy/firma/pininfarina01.php ....... Geriye dön

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.