Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > Üniversite sanayi işbirliği gelişimi için neden Ar-Ge yapmalıyız?

Büyük resim için tıklayınız2.7 Test üniteleri ile ilgili yapılan uluslararası patent başvuruları

Resim 5 ile gösterilen aktarma organları ve ayna mahruti testi ünitesi ile ilgili yapılan patent başvuruları aşağıda verilmektedir. Bunlar sırası ile Türkiye, Avrupa ve Uluslararası patent başvurularıdır. Ön incelemeleri tamamlanmış olup, başvurular kabul edilmiş, araştırma raporları beklenmektedir. Avrupa patent enstitüsü internet sitesinde patentleri yayınlamış olup ülke girişleri yapılmış ve patent için son aşamaya geçilmiştir;

  • TR200503245
  • EP1913358 (Test system that forms opposite braking)
  • WO2007020491

 

 

3. Örnek olay çalışması

2006 senesinde, o sene yeni çıkardığımız bir model traktörümüzde, fren tutmama ve frenlerde performans yetersizliği problemi yaşadık.

Test birimi olarak problemi yerinde görmek ve incelemek amacıyla Türkiye'nin değişik bölgelerine seyahatler yaptık. Bu seyahatlerin sonucunda bazı müşterilerin traktörlerin arkasına bağlanan römorkları kapasitelerinden fazla yüklediklerini ve traktörlerinin frenlerinden memnun olmadıklarını gördük. Fabrikaya geri döndüğümüzde fren sistemini tekrar gözden geçirdik ve frenlerin yeterli olduğunu fakat tüm müşterilerin de memnun edilmesi gerekliliğinde fikir birliğine vardık.

Çok hızlı davranış sergileyerek frenlerde geliştirme yaptık. Bu esnada üretim devam ediyor ve piyasada sorunlu traktör ve memnun olmayan müşteri sayısı hızla artıyordu. Yönetim geliştirilen fren sisteminin hemen seriye girilmesini istiyordu. Ortada kalıp ve işleme aparatları yapımı için gerekli olan üç aylık bir süreye minimum ihtiyaç vardı. Ne müşterinin ne de yönetimin beklemeye tahammülü yoktu. Bir çözüm üretilmesi gerekiyordu. Ürettik; Hızlı prototipleme tezgahında her dört saatte bir kalıp ihtiyacı olan parçadan birer adet üretebiliyorduk (daha fazla bilgi için: otoinşa teknolojileri / direkt imalat uygulamaları). Ürettiğimiz numuneleri model olarak kullandık ve altı aylık üretim miktarını bu modellerden döktürdük. İşleme için de aparatları beklemeden CNC tezgahlarda günlük üretim miktarlarını işledik. İnanılmaz bir şeydi; Yalnızca on günde seri imalata girdik.

4. Sonuç

Anlatılanların ve verilen örneklerin ışığında, yeni ürünlerin ve markaların yaratılmadığı ve global pazarlarda pazarlanmadığı bir ülkede ne Ar-Ge ne de Üniversite Sanayi işbirliği gelişemeyecektir.

Üniversite sanayi işbirliğinin bugüne kadar gelişmemesinin sebebi çok net olarak Ar-Ge yapılmamasıdır. Bugün Ar-Ge üssü olacağız diyoruz, temel sorun şimdi de şu ki global markalara mühendislik yaparak Ar-Ge yapabilir miyiz? Global markalar kendilerine ne kadar Ar-Ge yapmamıza izin verirler? Bu soruların cevaplarını veremezsek, üniversite sanayi işbirliği nasıl gelişir soruları fazla bir anlam ifade etmeyecektir.

Üniversitenin Ar-Ge üssü olma hedefinde yeri ve konumu belirlenmeli, ölçütler koyulmalıdır. Kurulacak bir konsorsiyum ile periyodik olarak örneğin her altı ayda bir gözden geçirmeler yapılmalı ve gerekiyorsa yaptırımlar uygulanmalıdır. Yüksek lisans ve üzeri tüm ya da belli bir orandaki tezler üniversite sanayi işbirliği ile yapılmalı ve bu çalışmalardan uluslar arası patentler, yayınlar çıkmalıdır.

Destek ve teşvikler önceliklendirilmeli ve kendi markasını geliştirip üreten ve global pazarlarda satanlara verilmelidir. Burada büyüklük küçüklük firma bazında aranmamalıdır. Önemli önemsiz sektör değil, girişimcilik ve icatçılık aranmalıdır.

İster Ar-Ge üssü olalım, ister üretim üssü, ister montaj fabrikaları olalım, ne olursak olalım, global markalara ucuz işçilik ve mühendislik ya da taşeronluk yaparak gelebileceğimiz yer bugün bulunduğumuz noktadır.

Bulunduğumuz noktadan daha farklı bir yere gitmek istiyorsak yönümüzü değiştirmeliyiz.

Kaynaklar

Teşekkür

Sayın Prof. Dr. Necati Tahralı hocama, olumlu rehberliği için teşekkürlerimi sunarım.

 


Özgeçmiş (Eylül 2008)

Timuçin Bayram, 1967 yılında İstanbul da doğdu. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Bölümü'nde tamamladı.

Özel sektörde 17 yıllık deneyime sahip olan yazar, sırası ile Kale kalıp gaz sayaçları test bölüm şefliği, Pressan A.Ş. üretim müdür yardımcılığı ve Uzel de test ve prototip bölümleri kurucusu oldu ve 14 sene bu bölümlerin yöneticiliğini yaptı. Halen Bias Mühendislik'te Test ve Prototip Müdürü olarak çalışmaktadır.

Türkiye'nin ilk yerli şanzıman ve transaxle test ünitelerini kuran ve uluslararası patenleri olan yazar, test sistemleri ve prototip konusunda sektörün önde gelen kişilerindendir. İlk uygulamalı komple araç hızlandırılmış test projesini Türkiye'de yapan ve uygulayan kişidir. Bu çalışma, 2008 OTEKON Kongresi'ne bildiri olarak da sunulmuştur.

LimitSİZ olarak bir de "blog"u olan yazar (timucinbayram.blogcu.com) iş deneyimlerini kişisel birikimleri ile harmanlayarak 34 adet makaleyi bloğunda yayınlamaktadır. Ayrıca yedi adet TEYDEP projesinde görev almıştır.

Neden Ar-Ge yapmalıyız? Adı altında seminerler vermekte olup üniversite sanayi işbirliği merkezleri platformunda 2008 yılında aynı adlı semineri bildiri olarak da sunmuştur. İlgi alanları, test mühendisliğinin Türkiye de gelişimini sağlamak, Ar-Ge konusunda seminerler vermek, yeni araç projeleri konusunda yerli sanayiye öncülük etmek olarak özetlenebilir.


İlgili Anket
Türkiye'de üniversite - sanayi işbirliği...
Yeterli
Orta seviyede
Yetersiz


Anket başlangıç tarihi: 19-07-2003

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.