Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > IDW - ADesign 2005 Fuarı (13-20 Eylül 2005):
 

Not: İlk defa TurkCADCAM.net Dergisi Ocak-Şubat 2006 Sayısında yer almış bu yazı,
ek resimlerle birlikte Haziran 2008'de TurkCADCAM.net portalından yayınlanmaya başlamıştır.


IDW (Istanbul Design Week) kapsamında düzenlenen ADesign 2005 Fuarı İstanbul Balat'da bulunan eski Galata Köprüsü'nde 13-20 Eylül 2005 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Geçen senekilere kıyasla bu seneki ADesign Fuarı'nın biraz sönük geçtiği söylenebilir. Belki IDW kapsamına alınmış olması ADesign Fuarı'nın gölgelemiş?.. Yine de birçok stantta yerli ürün tasarımının her geçen yıl geliştiğinin göstergesi olan ürün ve teknolojiler sergileniyordu. Aşağıda, ilginizi çekeceğinizi umduğumuz bazı stantların fotoğrafları ve yetkililerle yapılan röportajları bulacaksınız:


ZuluDesign - Cadem A.Ş. - Atölye A.Ş.

Bu üç firmanın ortak standı fuar girişinde ziyaretçileri büyük bir stantla karşılıyor; Stantta anahtar teslimi ürün geliştirme projelerine iki ana örnek verilmiş; Karsan için yenilenen Peguet J9 Premier ve Alçelik (Tümosan) için kabin ve kaportası yeniden tasarlanıp üretilen bir traktör. Bu traktörün ürün geliştirme aşamalarına ait fotoğraflar ilk defa bu fuarda sergilendi. Aşağıda ZuluDesign - Cadem A.Ş.- Atölye Tasarım A.Ş. standında yapılan röportajlar yer almaktadır.

Üç logo altında sergilediğiniz, ortak işbirliğiyle tasarlanmış J9 Premier, Tümosan Traktör, tamponlar vs. var. Bu çalışmalar nasıl başladı?

Ali Serdar Emre, Genel Md., Cadem A.Ş.: Şimdi bir kere bu tarz bir yapılanmanın Türkiye'de bir ilk olduğunu söylemek istiyorum. Pazara baktığınızda bireysel tasarımcıları görebiliyorsunuz veya spesifik sektörlerde, otomotivde, bazı kişi ya da kuruluşların araçların bazı kesimlerinin endüstriyel tasarımını yaptıklarını veya bazı fabrikaların bazı parçalarda mühendislik çalışması yaptığını ya da kalıp imalatçılarının, model imalatçılarının bazı kalıp veya modelleri yaptığını görebiliyorsunuz.

Fakat, bir aracın hem endüstriyel hem de mühendislik tasarımını, hem de çalışır prototiplerinin ve analizlerini tek çatı altında gerçekleştirebilen başka bir özel kuruluş yok.

Bu oluşumu tek bir firma olarak da görebilirsiniz. Ama ayrı ayrı uzmanlık dallarına böldük;
Endüstriyel tasarım safhasında, hem kendi içimizde yapacağımız ürünlerin hem de dışarıdaki firmalara yapılacak tasarımların konsept görüntüleme ve fiziksel ön prototip kısmını ZuluDesign'da yapıyoruz.

Cadem A.Ş., mühendislik alanında faaliyet gösteriyor. Konsept tasarımı bittikten sonra parçaların A Class yüzeylerini, detay tasarımlarını, montajlarını, analizlerini ve en önemlisi de komple projenin yönetimini yapıyor.
Atölye A.Ş. ise Cadem'in mühendisliğini bitirdiği parçaların gerek fonksiyonel prototip gerek master model veya ön seri kalıp imalatını yapıyor.

Dolayısıyla bu üç firmanın personeli zaten ortak ofisler kullanıyor. Üç firmamızda toplam 40 civarında personelimiz var.


Solda: Ali Serdar Emre, Sağda: Zafer Uluçay

Burada göze çarpan iki ürün var. Birisi J9 Premier, diğeri Tümosan Traktör. Bunlardan da bahsedebilir miyiz?

Ali Serdar Emre: Peguet J9 Premier için yaklaşık 2.5 yıl önce çalışmalara başladık. Değişklikler parça parça yapıldı; Öncelik ön kısım ardından arka ve paralelinde yan kısımlar tasarlandı. Paralelinde iç kısım tasarımı yürütüldü. Bunun endüstriyel tasarımı ve mühendislik tasarımı tamamen ZuluDesign ve Cadem A.Ş. firmalarına ait. Prototiplerin yapılmasında KARSAN'ın prototip atölyesini kullandık ama kalıpları ve modelleri Atölye A.Ş. bünyesinde imal ettikten sonra KARSAN'a götürdük.

J9 Premier projesi sonlanmaya yakın bir Tümosan Traktör geliştirme çalışmasını başlattık. Alçelik firması yeni bir traktör tasarımı ortaya koymak istedi. Bu projede, yaklaşık 9 ay süre içinde birçok parçanın seri üretim kalıpları tamamlandı. Yaklaşık bir ay içinde aracın lansmanı yapılacak. Alçelik firması bu Fuar'da resimlerini sergilemek üzere bize izin verdi. O vesile ile bu resimleri de sergileyebiliyoruz.

Bu üretim ve imalat aşamasında hangi CAD/CAM programlarını kullandınız?

Ali Serdar Emre, Peguet J9 Premier Facelift Projesi'ne başladığımızda J9'ların üç boyutlu modelleri yoktu. Fiziksel olarak araç ortada olduğun için bünyemizdeki 3D optik tarama sistemleri vasıtasıyla araç yüzeylerini milyonlarca noktadan oluşan dijital 3D model haline getirdik. Ardından CATIA V5 yazılımının tersine mühendislik modüllerini de kullanarak bu nokta bulutu verisi 3D yüzey modeli haline getirildi.

Traktörün 3D optik taraması hakkında bilgi verir misiniz?

Orkun Nuras, GOM Ürün Destek Mühendisi: Üç boyutlu tarama ve optik cihazlardan sorumlu kişiyim. Tersine mühendislik konusunda çalışıyorum. Aracın var olan şasesinde üç boyutlu tarama ve sayısallaştırma çalışmalarında bulundum.

Bunun dışında proje devam ettiği sürece yine aynı tarama cihazıyla, sistemin kalite kontrol konusundaki fonksiyonunu kullanarak kalite kontrol ölçümleri yaptık. Böylece 3D CAD modellere kıyasla ne kadar doğru üretimler yapıldığını değerlendirme fırsatımız oldu.


Orkun Nuras ve ATOS II 3D optik tarama sistemi, ekranda traktör tarama verisi görülüyor.

J9 Premier ve Tümosan Traktör projelerine endüstriyel tasarımcı olarak katkılarınızın yanı sıra burada sergilenmekte olan buharlı temizleyiciler hakkında da bilgi verir misiniz?

 
         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.